Shutterstock

Inside Suiker

Voorlopig nog geen sprake van suikerfeest

30 April 2020 - Jeannet Pennings

De suikermarkt hangt nog steeds van onzekerheid aan elkaar. Eén van de gevolgen van de coronacrisis is dat de vraag naar ethanol flink is gedaald, waardoor een grotere suikerproductie verwacht wordt. Dat zet de prijs verder onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langere tijd zagen we de suikermarkt een flinke opleving maken. Stijgende prijzen sinds november 2019 bereikten in februari een piek. Op 12 februari stond de Liffe slotnotering in Londen nog op €413 per ton. Ruim 2 maanden later is daar nog weinig van over. De prijs is vorige week zelfs gezakt tot onder de €300 per ton en zo zijn we weer op het niveau waar de prijs zich sinds halverwege 2017 rond beweegt.

Hoewel de suikerprijs deze week weer iets opkrabbelt, is het de vraag of de markt op korte termijn kan herstellen. De wereldwijde vraag is verstoord, terwijl grootmacht Brazilië waarschijnlijk gaat zorgen voor voldoende aanbod.

Voortvarend van start
Brazilië is de op één na grootste suikerproducent ter wereld, goed voor zo’n 40% van de mondiale suikerhandel. De suikerfabrieken in het land draaien inmiddels op volle toeren. De oogst van suikerriet 2020-2021 in de belangrijkste regio Midden-Zuid van Brazilië is begin april gestart. Analisten verwachten dat de hoeveelheid suikerriet die in de eerste helft van april verpletterd werd bijna 40% hoger ligt dan vorig jaar. De productie gaat dus voortvarend van start.

Nu ethanol produceren weinig aantrekkelijk is, vanwege de lage brandstofprijzen, is de productie van suiker aantrekkelijker geworden. In de eerste helft van april is volgens analisten het aandeel suikerriet dat tot suiker wordt verwerk gestegen van 23 tot 38%, een plus van 15%. Daar komt bij dat het percentage winbare suiker relatief hoog is dit jaar. Als de Brazilianen deze koers doorzetten, dan heeft dat effect op de wereldwijde suikervoorraden. Bovendien is het importeren van suiker uit Brazilië aantrekkelijk, vanwege de goedkope Braziliaanse real.

Krimp in Thailand
In tegenstelling tot Brazilië zet Thailand, de tweede suikerexporteur van de wereld, een minder grote druk op de wereldwijde suikervoorraad. De productie van suikerriet in het land in 2019-2020 komt uit op het laagste punt in 10 jaar tijd. Dat is het directe gevolg van langdurige droogte. Doordat die droogte aanhoudt en de wereldwijde vraag naar suiker gedaald is, verwachten experts verwachten dat volgend seizoen de suikerrietproductie in Thailand met maar liefst 20% zal krimpen. 

India wil hogere minimumprijs
De lage suikerprijs zorgt in India, de grootste suikerproducent ter wereld, voor problemen. Fabrieken hebben moeite om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. En dat terwijl de productiekosten voor boeren bijna zijn verdubbeld als gevolg van de corona-uitbraak en de lockdown in het land. Producentenorganisatie Karnataka wil daarom dat de minimumverkoopprijs van suiker in India omhoog gaat om zo fabrieken te helpen op tijd de suikerrietboeren te betalen.

Tegen de mondiale ontwikkeling in, blijft de prijs van suiker in Indonesië juist alleen maar stijgen. Het land kampt door droogte met een magere eigen oogst. Indonesië is grotendeels afhankelijk van import, maar die handelsstromen zijn door de coronacrisis flink verstoord. En dat heeft een prijsopdrijvend effect. De Indonesische overheid roept op, voorafgaand aan Ramadan, tot stabilisatie van de prijzen. 

Voor de wereldwijde suikermarkt lijkt een tegenovergestelde beweging welkom. Wellicht biedt een hoger gebruik van suiker in de moslimlanden na afloop van de vastenmaand (23 en 24 mei) perspectief voor de suikerprijs. Dat is ook een prettig vooruitzicht voor de suikerbietenteelt in Europa die naar verwachting redelijk stabiel blijft in omvang. Alleen Frankrijk heeft tot toe gemeld op een 5,2% kleiner areaal te rekenen. Daar tegenover staat dat het laatste MARS-rapport een 1,5% hogere productie per hectare voorspelt. 

Zaaiverloop Nederland
In Nederland wordt deze periode de laatste percelen suikerbieten ingezaaid. Door aanhoudende droogte wegen de laatste loodjes het zwaarst. Aan het begin van deze week moest nog steeds 2% van het suikerbietenareaal gezaaid worden, zo meldt Suiker Unie. Het gaat voornamelijk om de regio West-Brabant. In de Noordoostpolder, het noordelijke kleigebied en Limburg hadden bietentelers de zaaiwerkzaamheden reeds afgerond. In Zeeland is 150 hectare suikerbieten overgezaaid door verstuiving en droogte. Op meerdere percelen in het oosten en noordoosten moet deze week een beslissing worden genomen om alsnog over te zaaien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden