Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Huidige prijs brouwgerst op niveau voergerst

22 April 2020 - Jeannet Pennings

De prijs van brouwgerst is door de uitbraak van het coronavirus fors onder druk komen te staan. De vraag ligt nagenoeg stil, waardoor de prijs zakt en inmiddels gelijk staat aan de prijs voor voergerst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt Agrifirm aan de leden. Door het sluiten van horecagelegenheden en het stilleggen van evenementen - om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan - is de bierconsumptie aanzienlijk gedaald. Die vraag trekt voorlopig ook niet aan, nu de overheid nog geen versoepeling van de maatregelen voor de horeca heeft afgekondigd. Bovendien is inmiddels bekend dat alle evenementen tot 1 september in ieder geval worden gecanceld. 

Ruime gerstvoorraad
Het resultaat is voelbaar. Mouterijen willen en kunnen op dit moment nauwelijks gerst kopen, ook niet voor een lage prijs. Zo meldt Agrifirm in een brief aan haar leden die Boerenbusiness onder ogen heeft gekregen. En dat terwijl al sprake was van ruime gerstvoorraden. Het gevolg is een dalende markt.

Dat betekent volgens Agrifirm dat de afzet van oogst 2019 nu langzamer loopt dan normaal en dat de opslagkosten stijgen. Partijen brouwgerst die nog niet zijn verkocht, dalen in waarde. Deze kunnen (deels) tot voergerst worden verwerkt, maar tegen lagere prijzen. Agrifirm geeft daarbij aan dat er nu geen gerst met brouwgerstpremie wordt verkocht. ‘De huidige gerstprijs is een voergerstprijs.’

De prijs van voergerst op de regionale beurzen is vooralsnog redelijk stabiel. Op de wereldmarkt gingen half april de gerstnoteringen zelfs omhoog, ondanks de druk van het afnemend gebruik van brouwgerst. 

Agrifirm poolprijs
Voor telers uit de Agrifirm brouwgerstpool geldt dat het merendeel van de brouwgerst reeds is verkocht en afgeleverd. De brouwpremie die daarmee is verdiend, komt ten goede aan de pool. Al is de premie voor oogst 2019 wel minder hoog dan afgelopen jaren.

Gevolgen oogst 2020
De kans is groot dat de huidige marktsituatie doorwerkt in de afzet van oogst 2020. Van groot belang is de duur van de huidige maatregelen, zoals de sluiting van de horeca, maar ook de fase die daarna komt. Hoe lang duurt het voordat het gewenste afzetniveau weer wordt bereikt? 

Daar komt bij dat het areaal zomergerst in de Europese Unie fors groter lijkt. Het groeiseizoen wordt daarin allesbepalend. Die is zeer droog begonnen, maar bij een normale oogst kunnen de brouwpremies sowieso al onder druk komen te staan. En dat staat los van de ontwikkelingen in de afzet als gevolg van de coronacrisis.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden