Ondanks dat oogst 2019 in de silo's zit blijft hij in omvang groeien. Dat becijfert het Amerikaanse landbouwministerie USDA in hun Wasde-rapport voor april. Minder verwerking van maïs, soja en tarwe zorgt ervoor dat hogere eindvoorraden worden verwacht.
Ondanks het 'bearish' nieuws sloten de koersen op de termijnmarkt CBoT in Chicago allemaal hoger, na een eerste negatieve schrikreactie. De markt heeft toch enkele kleine verrassingen en lichtpuntjes gevonden in het Wasde-rapport over april.
Hogere voorraden in VS en wereldwijd
De voorraden blijven groeien omdat de afzet lager ligt. Voor maïs stelde het USDA zijn eindvoorraad voor oogst 2019 bij van 1,89 tot 2,09 miljard bushel. Dit is nagenoeg gelijk aan wat marktanalisten hadden ingeschat. Soja stijgt van 425 naar 480 miljoen bushel en tarwe gaat van 940 naar 970 miljoen bushel.
Ook op de wereldmarkt becijfert het USDA dat meer granen in voorraad zijn aan het einde van dit afzetseizoen. De cijfers voor tarwe stelt het omhoog bij. Van 287 miljoen ton naar bijna 293 miljoen ton. Ondanks een run op tarwe, door de COVID-19 uitbraak, blijft er voldoende wereldvoorraad. Maïs stelt het op de wereldmarkt bij van 297 naar 303 miljoen ton en soja komt als enige lager uit. Een voorraad van 102,44 miljoen ton gaat terug naar 100,5 miljoen ton.
Zuid-Amerika
Opvallend is het dat de Amerikanen minder sojabonen uit Zuid-Amerika verwachten. De Braziliaanse sojaoogst wordt 1,5 miljoen ton lager ingeschat en die van Argentinië 2 miljoen ton. Een lichtpuntje voor handelaren. Ook de maïsoogst wordt in dat land lager ingeschat.
Eén van de belangrijke redenen voor het naar boven bijstellen van de eindvoorraden is de fors lagere verwerking tot ethanol bij korrelmaïs (-375 miljoen bushel). Die markt heeft flinke averij opgelopen. De vraag voor veevoer stijgt wel volgens het ministerie. Maïs uit de VS is laag geprijsd, waardoor de export en het verbruik positief zijn. Ook de verwerking van soja is zeer goed geweest. Deze cijfers hadden marktanalisten zelf ook al verzameld, waardoor het rapport weinig verrassingen geeft. Dat resulteert in een positieve toon op de CME termijnmarkt in Chicago.
Nieuwe exportkansen
Het rapport voor mei gaat in op de areaalcijfers, net als het vorig rapport van maart. Alle aandacht gaat nu dus uit naar het weer dit voorjaar. Kan op tijd gezaaid worden en hoe is de gewasgroei? In de noordelijke staten, waar de herfst zeer nat verliep, is het vooral koffiedik kijken. Zo staat in Noord-Dakota nog 20% van de maïs in het land. Welke keuzes maken boeren daar?
Tegelijkertijd hopen de Amerikanen dat hun exportmotor blijft draaien. De maïsexport loopt goed door en haperingen in Zuid-Amerika geven het land nieuwe kansen, nu China duidelijk aan de markt is.