Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Graanindustrie draait op hoogste versnelling

23 Maart 2020 - Niels van der Boom

Zowel de fysieke Franse granenmarkt als de termijnmarkt draaien op volle toeren. Maandagmiddag 23 maart tikte de Matif een hoog van €198 per ton aan. Een prijsstijging van 3,5% met het slot van de vrijdag ervoor. Het hamsteren door consumenten zorgt voor een fors toegenomen vraag naar graanproducten als pasta's en bloem.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 6 maart zette de Matif een daling in, in lijn met de koersbeweging op de aandelenbeurs en de olieprijzen wereldwijd. Maandag 9 maart was de termijnmarkt uitgebodemd, op een prijs van €170 per ton. Weer een week later is de koers omhoog gevonden, nu op de wereldmarkt in toenemende mate belangstelling is voor tarwe en andere commodities. Opnieuw een week later, maandag de 23e, weet de koers een flinke sprong te maken in Parijs.

Franse export
De Europese tarwe-export – voornamelijk vanuit Frankrijk – draait al een heel seizoen goede cijfers. Ondanks de Coronacrisis profiteert het van een stevige vraag naar grondstoffen. Onder andere vanuit het Midden-Oosten. Mogelijk dat dit seizoen zelfs een record gehaald wordt. Het marktaandeel op de wereldmarkt staat daarmee gelijk aan de Verenigde Staten.

Ook op de fysieke markt gaat het er heet aan toe. Dat zorgt voor logistieke problemen in Frankrijk. Het land is sinds 18 maart in totale lockdown, waarbij supermarkten één van de weinige bedrijven zijn met open deuren. Mede dankzij strenge controles hapert de logistieke stroom soms. Er zijn niet genoeg vrachtwagens, en als die er zijn dan missen de chauffeurs om ze te besturen.

Rust verwacht
De Franse graanverwerkers zien een fors toegenomen vraag naar tarwebloem en pasta’s. Producten die lang houdbaar zijn. Deze outlets hebben dan ook prioriteit gekregen in het productproces. Brancheorganisatie SNIA zegt dat het aantal orders in een week tijd met 20% tot 30% is toegenomen. Ook laat het weten dat de verkoop van pasta, bloem en rijst is verdrievoudigd afgelopen week, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sector verwacht dat de druk deze week wel weer iets van de ketel gaat, wanneer de markt rust vindt.

Wat afgelopen week mede een stijging bewerkstelligde was nieuwe berichtgeving over de graangewassen in Europa. Coceral, de Europese organisatie voor de graanhandel, rapporteert een Europese tarwe-oogst die 2,5 miljoen ton onder vorig jaar ligt. De organisatie wijdt dit aan waterschade gedurende de wintermaanden, waardoor een deel van van het graan niet kon worden gezaaid. Ook het zaaien van zomergraan liep weken vertraging op. De Europese Commissie meldt in haar MARS-rapport juist dat de granen er door het warme weer goed op staan. Er is echter een grote scheidslijn tussen het droge zuiden en natte Noordwesten van Europa.

In de VS rekenen analisten steeds meer op een nat voorjaar met opnieuw overstromingen van rivieren in 19 staten. Vorig jaar resulteerde dit in een extreem laat voorjaar. Ook dit jaar is tot nu toe veel neerslag gevallen.

Gerommel in Rusland
Ook in Rusland rommelt het. Een lage roebelkoers is gunstig voor hun graanexport, al stijgt ook de Russische graanprijs. Er doen steeds meer geruchten dat de overheid de export in gaat perken, nu ook consumenten daar hamstergedrag vertonen. Dit nieuws wordt door analisten vooralsnog als 'fake news' afgedaan. Alleen voor producten als boekweit en rijst zou een beperking nodig zijn. Persbureau Reuters rapporteert echter dat het Russische landbouwministerie woensdag 25 maart met maatregelen komt om de graanexport in te perken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden