Agrifoto

Inside Granen & grondstof

Nat voorjaar desastreus voor zomergranen

2 Maart 2020 - Niels van der Boom

De aanhoudende regen heeft impact op de graangewassen in Europa. Waar vorig jaar al kunstmest is gestrooid, drijfmest uitgereden en de gewasbescherming uitgevoerd, is het beeld rond deze tijd totaal anders. Veel percelen zijn niet ingezaaid en veel te nat om over zomertarwe of gerst na te denken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse overheidsbureau FranceAgriMer heeft de gewasstanden voor het land flink verlaagd. Van de tarwegewassen staat slechts 64% er goed voor, waar dat een jaar eerder nog 85% was. Gerst komt op 66% goed/excellent tegenover 80% een jaar eerder. Ondanks het weer is al 32% van de zomergerst gezaaid, tegenover 66% een jaar eerder. In Duitsland staan de wintergranen er veelal goed op, maar is er wel meer vrees voor ziektes door het gebrek aan winterkou.

Verenigd Koninkrijk extreem nat
Het Verenigd Koninkrijk is misschien wel het zwaarst getroffen Europese land. Daar ligt naar schatting van het AHDB nog 50% braak, waar wintergraan in de planning staat. Van de zomergranen is echter nog maar 2% gezaaid. In Engeland zit 82% van het geplande areaal wintertarwe in de grond.

Het AHDB schat in dat het areaal uiteindelijk op 1,5 miljoen hectare tarwe uitkomt voor het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat nog 287.000 hectare met tarwe moet worden ingezaaid. Een verlaging van 7% met de vorige schatting in november. Marktinsiders vinden zelfs dat cijfer nog te positief. Zij vinden een tarwe-opbrengst van 10 miljoen ton realistisch. Dat is de kleinste oogst sinds 1981.

Koolzaadgewassen staan er zo mogelijk nog slechter voor. Door droogte in augustus en september kwamen de gewassen al slecht op, waarna schade door de koolzaadglanskever de overgebleven percelen decimeerde. Zo is 38.000 hectare volgens het AHDB inmiddels afgeschreven. Het Franse marktbureau Strategie Grains raamt de Europese koolzaadoogst voor 2020 op 17,85 miljoen ton. Een verlaging van 200.000 ton met de vorige prognose. De opbrengst ligt daarmee nog 5,7% hoger dan vorig jaar.

Fors meer braak
Insiders denken dat dit jaar relatief veel grond bewust braak blijft liggen in Engeland. Akkerbouwers zaaien bijvoorbeeld een groenbemester, zodat ze hopelijk tijdig kunnen starten met het zaaien voor oogst 2021. Laat tarwe oogsten, betekent risico op een late start van een nieuw gewas. AHDB raamt het areaal braakland op 336.000 hectare. Dat is 50% meer dan in 2019. Het areaal zomergerst wordt eveneens 50% hoger ingeschat en die van zomerhaver 25%.

Britse boeren en belangenbehartigers hebben hun landbouwminister (George Eustice) inmiddels gevraagd om een ontheffing voor de 3-gewassen regel uit het GLB. Volgens hun is het niet realistisch dat, door het natte seizoen, 3 gewassen kunnen worden gezaaid.

Voor 2020 heeft het Britse landbouwministerie Defra de Europese regel echter wel overgenomen, omdat de wetgeving dit eist. Voor 2021 en later belooft Eustice deze 'ridicule maatregel' uit het beleid te schrappen. Komen telers dit jaar in de problemen met de regel, dan ziet Eustice dit als force majeure. "We nemen dan een verstandige en pragmatische beslissing."

Vroeg voorjaar in Polen
Aanhoudende regenval zorgt voor zeer lage stikstofvoorraden in de bodem, waardoor de plantontwikkeling traag verloopt. In Polen is droogte daar de veroorzaker van. Wintergranen kleuren geel door een tekort aan stikstof. De winter is daar wederom relatief droog verlopen, waardoor het zaaien van zomergraan in verschillende delen van Polen al volop aan de gang is. Met een temperatuur van 5 tot 6 graden is de start ideaal.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden