Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Negatief nieuws zuigt Amerikaanse markt leeg

10 Februari 2020 - Niels van der Boom

Hoewel de 'bulls' hun best doen om positief nieuws in de markt te krijgen zijn de 'bears' aan de overhand. Het coronavirus heeft stevig grip op de wereldmarkten. Op de Amerikaanse granenmarkt speelt mee dat de China-deal nog steeds handel heeft opgeleverd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de uitbraak van het coronavirus bekend werd, tekende de Amerikaanse sojakoers 9 dagen verlies op rij. De grootste daling in 6 jaar tijd. De sojaprijzen werden vanuit China al langer negatief beïnvloed. De door de varkenspest gedecimeerde varkensstapel heeft veel minder voer nodig. Ook dat dempt de stemming. Vrijdag 7 februari sloot de CBoT eindelijk weer iets hoger.

Eindelijk handel?
Het tekenen van de Phase-1 deal heeft de VS nog steeds geen handel opgeleverd. Het vertrouwen hierin neemt daardoor steeds verder af. China ziet de sojaprijzen dalen en kan daar voordeel uit halen. Nu toehappen kost geld. Vanuit de overheid werd eind vorige week bekend dat vrijdag 14 februari de importtarieven worden verlaagd. Volgens het Witte Huis heeft de Chinese president Xi aan Trump verklaard dat het land zijn beloftes nakomt en het coronavirus geen impact heeft op de afspraken.

Dat geeft de bulls nieuwe hoop. De bears wachten af. Maandag 10 februari reageert de koers positief, met een klein plusje. De Amerikaanse soja-export ligt uiteindelijk nog een kwart hoger dan vorig jaar het geval was. Een volume van 26,8 miljoen ton is nog altijd onder wat gehoopt werd. Maïs scoort ondertussen 50% onder het niveau van vorig jaar.

Maïsmarkt open voor de wereld
Aanvankelijk werd door de Chinezen beloofd dat het voor $40 miljard aan grondstoffen ging aankopen. Daar wordt nu – door het coronavirus – stevig aan getwijfeld. Ook op het vlak van de maïshandel zit het de Amerikanen niet mee. Door het handels- en valutavoordeel hebben Oekraïne en Zuid-Amerika munt geslagen uit de Chinese vraag. Bijna 60% van de import komt uit dit deel van de wereld. Zoals eerder geschreven is het voor de Amerikaanse akkerbouwer in de Midwest kiezen tussen 2 kwaden.

Mogelijk dat het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie een verandering teweeg brengt op de beurzen. Deze verschijnt 11 februari. Het wordt een hele kluif om boven de coronavrees uit te komen. Het Wasde-rapport laat dit onderwerp in ieder geval links liggen, zo liet het USDA al weten. Het focust zich op de statistieken. Bijvoorbeeld die uit Zuid-Amerika.

Gunstige oogst Zuid-Amerika
Uit Brazilië en Argentinië komt hoofdzakelijk positief nieuws, door gunstige weersomstandigheden voor het zaaien en het groeiseizoen. Analisten spreken van 123 tot 125 miljoen ton soja in Brazilië, wat een record betekent. Argentinië heeft door goed weer zijn volledig soja- en maïsareaal in kunnen zaaien. Ook dat hint op een grotere oogst. De Buenos Aires Grain Exchange heeft zijn verwachting voor soja met 2,5 miljoen ton naar boven bijgesteld; tot 53,1 miljoen ton. Voor maïs wordt een nieuw exportrecord van 38 miljoen ton verwacht.

Brazilië heeft onder deze grotere export te lijden. Ook Oekraïne heeft marktaandeel afgesnoept (een derde meer verkoop op alle graansoorten). Voor 2019-2020 wordt daarom een lagere Braziliaanse maïsexport ingeschat.

Meer tarwe import
De bevoorradingsproblemen van soja en maïs in China zorgt ervoor dat de tarweprijs op de termijnmarkt in het land zijn hoogste niveau in 9 maanden heeft bereikt. Daar plukt de EU juist weer vruchten van. Frankrijk exporteerde sinds juli vorig jaar 1,3 miljoen ton naar het land, tegenover gemiddeld 29.000 ton in diezelfde periode. Misschien moet de Amerikaanse boer het dus meer in zomertarwe zoeken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden