Agrifoto

Inside granen & grondstof

Oogstraming Rusland zet extra druk op tarwemarkt

5 Februari 2020 - Jeannet Pennings

De tarwemarkt is in beweging. Waar het jaar begon met prijsrecords, werd in de afgelopen weken een dalende trend ingezet op zowel de Matif als CBoT. Dit is met name het gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Maar ook Rusland doet een duit in het zakje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Amper 2 weken geleden bereikte de tarwenotering op de Matif in Parijs nog een record in bijna een jaar tijd. Op het hoogste punt werd €198,25 per ton aangetikt. Inmiddels schommelt de prijs weer rond de grens van €190 per ton. Ook op de Amerikaanse CBoT was in dezelfde periode een vergelijkbare prijsdaling te zien.

Hoge productie Rusland
De wereldwijde vrees voor het coronavirus zorgt voor een negatieve spiraal op de granenmarkt. Daar doen nieuwe cijfers uit Rusland nog een schepje bovenop. Zo meldde het Instituut voor Agrarische Marktstudies (IKAR) deze week dat de Russische tarweproductie dit jaar op 79,5 miljoen ton kan uitkomen. Dat zou ruim 5 miljoen ton meer zijn dan in 2019 toen de oogst ook al groot was en de prijs daalde.

Volgens IKAR hebben boeren in Rusland dit jaar een record aan wintertarwe ingezaaid. Dat zal mede ingegeven zijn door de exportambities die Rusland heeft. Verder wordt gemeld dat de situatie rondom de bodemvochtbalans is verbeterd. Als strenge vorst uitblijft en er in het voorjaar en de vroege zomer geen nieuwe droogte ontstaat, zoals afgelopen 2 jaren het geval was, dan kan de oogst zelfs nog iets groter worden.

Dalende export
De totale graanoogst in Rusland kan volgens experts uitkomen op bijna 127 miljoen ton. Daaropvolgend meldden marktanalisten deze week dat de export en de exportprijzen van Russische tarwe dalen. Dit na 11 maanden van groei.

 
 

Europese handelaren optimistisch
De Europese Commissie heeft haar schattingen voor de export van zachte tarwe in de EU niet gewijzigd. Deze blijft daarmee op 28 miljoen ton staan. Dat de Europese tarweprijs nu daalt, komt ook door de sterke euro. Het maakt Europese tarwe minder concurrerend op de wereldmarkten.

Desondanks heerst er optimisme bij veel Europese tarwehandelaren. Duitsland verwacht een hoger exportcijfer. "Het goede aantal scheepsladingen zal naar verwachting voortzetten in februari", meldt een Duitse handelaar tegen Reuters. Ook in Polen is sprake van een stevig exportprogramma, al zijn ook hier de exportprijzen gedaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden