Al sinds het najaar is de prijs van koolzaad bezig met een enorme opmars. Op de termijnmarkt Matif steeg de koers sinds eind oktober met 10%. Het prijsniveau is 13,5% hoger dan een jaar eerder. Dit is het hoogste niveau in 3 jaar tijd.
Maandagmiddag 6 januari noteert de Matif weer iets lager, maar nog altijd stevig boven het €400-niveau. De verwachting is ook dat de mark op dit niveau blijft acteren. Het oude prijsrecord, van 28 april 2017, werd 3 januari verbroken. In januari 2017 stond de prijs nog wel €13 per ton hoger.
Hoge olieprijzen
Directe aanjager voor deze stijging is de wereldwijde vraag naar plantaardige oliën. Zo bevindt de prijs van palmolie zich op het hoogste niveau sinds juli 2014, waardoor een run op alternatieven is ontstaan. Op de CBoT in Chicago staat het contract voor soja-olie op het hoogste punt sinds november 2017. Dit in tegenstelling tot het contract voor de bonen zelf.
In Canada verloopt de prijsvorming van koolzaad averechts. Daar is sinds eind november wel een grote stijging merkbaar, maar moest de koers sinds eind december ook wat inleveren. In dit land is koolzaad een hot topic. China nam traditiegetrouw 40% van de Canadese oogst af, maar stopte plots met de import nadat een topman van techbedrijf Huawei werd gearresteerd en aan de VS uitgeleverd.
Groeiseizoen blijft tegenvallen
Zoals eerder op Boerenbusiness beschreven zijn verschillende gebeurtenissen de reden voor een plotselinge prijsstijging van koolzaad. In Europa heeft de teelt het aanhoudend zwaar door tegenvallende groeiseizoenen en het gemis van neonicotinoïden. Akkerbouwers zien voorzichtig weer heil in het gele goud, maar het herstel is dun. Een droog zaaiseizoen (herfst 2019) en natte winter helpen niet bij aan een grotere Europese oogst, al kan er nog vanalles gebeuren.
Of koolzaad begin dit jaar in prijs kan blijven stijgen is de vraag. Het Verenigd Koninkrijk kan tot 1 februari producten exporteren naar andere EU-lidstaten. De Amerikaanse biobrandstofmarkt heeft invloed op de situatie en de vraag naar plantaardige olie. Een tegenvallend groeiseizoen in Europa legt eveneens een stevig fundament. Opvallend genoeg bewegen de raapzaadschrootprijzen niet met de olieprijs mee naar boven.