Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Krijgt granenmarkt een eindejaarsbonus?

9 December 2019 - Niels van der Boom

Gemiddeld genomen krijgt de prijs van tarwe op de termijnmarkt op het jaareinde nog een plusje. Kunnen we daar ook dit jaar op rekenen? Gezien het relatief hoge prijsniveau is dat nog maar de vraag. Welke factoren meespelen zetten we op een rijtje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kijken we naar de Matif (in Parijs) van de afgelopen jaren, dan is meestal een eindejaarsbonus merkbaar. Het is echter sterk de vraag of er dit jaar voor tarwe een plus in zit. Over de afgelopen 2 weken heeft de koers van tarwe al een tumultueuze periode achter de rug. Maandag 2 december bereikte de Matif een slotkoers van €186,25 per ton voor december. Het hoogste slot sinds eind april.

Prijspiek reeds geweest
Als we dit vergelijken met de prijspiek van de 4 jaren daarvoor, dan is dit resultaat al hoger. In week 50 piekte het gemiddelde namelijk op €186,45 per ton, omdat de tarweprijs zich over de afgelopen jaren niet op een denderend niveau bevond. Naar het jaareinde loopt de koers vervolgens weer enkele euro’s terug.

Er zijn 2 belangrijke factoren die in Europa van invloed zijn. Enerzijds is er het areaal wintertarwe. Door natte omstandigheden, en verwachtingen in de laatste decemberweken, worden naar verwachting niet alle hectares ingezaaid. Onder meer in Frankrijk is dat het geval, waar nog 10% tot 15% de grond in moet. In het Verenigd Koninkrijk moet nog fors meer gezaaid worden. De akkerbouwers hier hebben de hoop meestal al opgegeven en zomergraan besteld.

Exportmotor
De andere factor is de export. De exportmotor van Europa loopt op volle toeren. Bij het huidig prijsniveau blijft tarwe (uit onder andere Frankrijk) competitief op de wereldmarkt. Tarwe uit Noord-Amerika kampt juist met exportproblemen door het prijsniveau. Ook de fysieke prijzen in Rusland blijven opkruipen, wat gunstig is voor de Europese situatie.

Inmiddels is de stemming op de granenmarkt meer gematigd en staat de Matif maandag 9 december wederom lager. Het nieuws dat Australië fors minder tarwe oogst (lokaal tot wel 35% minder) is al ingecalculeerd door marktanalisten en handelaren. Toch wordt er nog steeds aan deze cijfers gesleuteld. Het gerenommeerde marktbureau FCStone zit nog eens 5,6% onder de officiële cijfers, qua opbrengstverwachting.

Cashflow
Gezien al deze punten voelt de onderkant van de markt voor tarwe solide aan. De wereldproductie ligt op een hoog niveau, maar dat geldt ook voor de consumptie. Sommige graantelers, zoals in Noord-Amerika en Rusland, gaan nu het jaar eindigt vanzelf wat verkopen. Cashflow is vereist daarbij om de rekeningen te kunnen betalen. Door lang uithoudingsvermogen, vooral in de Zwarte Zeeregio, hebben telers hun verkoopmoment lang uit kunnen stellen. Door meer aanbod blijft de markt zich zo gematigd voortbewegen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden