Het Australische onderzoeksbureau Abares verwacht dat de graanoogst in het land fors lager zal zijn dan eerder verwacht. Voor tarwe noteert het zelfs een min van bijna 20%. Kijkende naar het 10-jarig gemiddelde, dan is deze productieverlaging met 35% nog groter.
Arabes is een onderdeel van het Australische ministerie van Landbouw. Dinsdag 3 december rapporteert deze onderzoeksinstantie een 3% lagere opbrengst voor de oogst van 2019/2020. Het totale oogstvolume van 29,4 miljoen ton, is 13% minder dan in september werd verwacht.
Ondermaats
Zoomen we in op tarwe, dan komt de verlaging uit op 18%. Dit komt met name door de aanhoudende droogte, hoofdzakelijk aan de oostkust. Een volume van 15,85 miljoen ton tarwe is de kleinste oogst in 11 jaar tijd en 35% minder dan het 10-jarig gemiddelde. Voor het derde jaar op rij komt de tarweoogst benedengemiddeld uit. In seizoen 2016/2017 werd nog een recordproductie behaald.
Volgens Peter Gooday, de directeur van Abares, is deze fikse verlaging het gevolg van tegenvallende groeiomstandigheden in West-Australië en het zuidelijk deel van New South Wales. Door droogte getroffen gewassen zijn veelal voor veevoer geoogst en worden niet gedorst, of zijn überhaupt niet opgekomen door een gebrek aan regen voor en na zaaien.
Economische problemen
De extreem kleine graanoogst is een grote klap voor de agrarische sector én economie in het land, die toch al sterk onder druk staat. Australië is 1 van de 10 grootste graanexporteurs ter wereld en de export is goed voor 2% van het bruto binnenlands product. De tarweprijs voor baktarwe van de eerste kwaliteit bevindt zich ondertussen al op het hoogste punt in 5 maanden tijd.
De afgelopen 3 maanden zorgen gezamenlijk voor het droogste voorjaar ooit in het land. Daarbij zijn bosbranden een groot probleem in diverse staten. Al voor de zomer echt begonnen is, liggen de dagtemperaturen boven de 40 graden.
Aanhoudende droogte
Het nationaal meteorologisch bureau verwacht ook in de zomermaanden fors minder regen; vooral in Queensland en het noordelijk deel van New South Wales. Gekoppeld aan de lagere voorraad bodemvocht wordt de 'zomeroogst' ruim 50% lager ingeschat. Het areaal is gehalveerd. Het gaat vooral om sorghum, katoen, korrelmaïs, soja en zonnebloemen.
Een verlaging van bijna 20% is significant voor de exportpositie van het land. Toch ging er, bij het bekendmaken van het nieuws, geen schokgolf door de markt. Marktanalisten rekenden al langer met een tarwevolume onder de 16 miljoen ton. De CBoT sloot maandag 2 december lager voor tarwe, nadat het op de dag na Thanksgiving de $200 per ton aantikte. De tarwe-export vanuit de Verenigde Staten valt lager uit, zo blijkt uit USDA-exportcijfers.
Situatie in Verenigde Staten
Op het noordelijk halfrond spelen andere omstandigheden. Ondanks de sneeuwstormen, worden er nog steeds sojabonen en maïs geoogst in de noordelijke staten van de Verenigde Staten. Nog 11% van de maïs staat in het land. Van het areaal soja is nu 96% geoogst.
In Parijs sloot de Matif wederom hoger, op €186,25 per ton (+€0,75). Het Egyptische staatsbureau GASC is opnieuw in de markt om tarwe te kopen voor de tweede helft van januari. Exporteurs uit de regio rond de Zwarte Zee en Frankrijk leveren competitie met elkaar om deze exportplekken te vervullen.