Terwijl Europa en de Zwarte Zeeregio elkaar beconcurreren op de tarwemarkt, komt de oogst op het zuidelijk halfrond op stoom. In Australië neemt het oogsttempo hard toe en ook in Argentinië is veel tarwe binnengehaald. Wat betekent dit voor de markt?
De coöperatieve graanhandel CBH Group heeft inmiddels 3,3 miljoen ton graan ontvangen. De hoeveelheid tarwe en gerst is 50/50 verdeeld. In het westen van Australië loopt de oogst op volle toeren door gunstiger weer. Lokaal moeten boeren stoppen, omdat het risico op bosbranden door de hitte en harde wind te groot is: 1 vonkje van een uitlaat kan desastreuse gevolgen hebben voor een groot gebied.
Tegenvallende opbrengst
CBH, die bijna alle tarwe ontvangt in dit deel van het land, kreeg op 1 dag 330.000 ton binnen. De opbrengsten vallen volgens de insiders op veel plekken tegen. De akkerbouwers zijn daarom zeer terughoudend met het verkopen en willen eerst weten hoe groot de oogst is. Het land heeft zijn pijlen met name gericht op Zuidoost-Azië en op het Midden-Oosten. Voor koolzaad is meer vraag vanuit Europa. De handelaren verwachten dat het land dit seizoen tussen de 6 miljoen en 7 miljoen ton zachte tarwe gaat exporteren.
Ook in Argentinië is de tarweoogst gestart. Inmiddels is 13% binnen. De meest recente schattingen komen uit op een oogst die 300.000 ton lager ligt dan eerder gedacht (18,5 miljoen ton). Ondanks verlagingen blijft het een relatief groot volume, die tegen zeer lage prijzen in de markt wordt gezet.
Europa doet goede zaken
De Europese Unie doet, ondanks een agressief verkoopbeleid, wel goede zaken. Het volume tarwe ligt bijna 50% hoger dan vorig jaar: 11,6 miljoen ton. Dit is het grootste geëxporteerde volume sinds 2014. Oekraïne en Rusland blijven terughoudend. Daar loopt de export juist flink achter. Het zorgt ervoor dat prijzen blijven staan, zonder grote uitbraken naar boven of beneden. Dit past bij de tijd van het jaar.
Verenigde Staten hoopvol
De Verenigde Staten blijven teleurstellen met hun tarwe-export, waar de CBoT tevens flink lager noteerde. De sojamarkt wordt met name door de moeizaam verlopende handelsbesprekingen beïnvloed. Het is nog steeds niet duidelijk hoe China en de Amerikanen hun dispuut gaan afwikkelen, wat de markt onzeker maakt. Het geeft evenwel een positieve basis, die wordt gesteund door hoge cijfers op het vlak van export en verwerking. Die bevinden zich op een 'pre-handelsoorlog-niveau'.
Met een schuin oog kijken de Amerikanen naar de maïsoogst, die op het moment verre van gereed is. Winterweer heeft er voor gezorgd dat onder goede omstandigheden geoogst kon worden. Stijgende temperaturen en sneeuw gooien echter in sommige staten roet in het eten.