Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Dit merk je van een extreme graanoogst in VS

5 November 2019 - Niels van der Boom

De oogst van korrelmaïs en sojabonen in de Verenigde Staten verloopt tergend langzaam. Begin november is het middelpunt bereikt voor maïs, zo vermeldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Normaliter is op deze datum 75% geoogst. Wat betekent dit voor het internationale marktverloop?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net zoals de Europese collega's, stoempen ook de Amerikanen door om zoveel mogelijk gewassen geoogst te krijgen. In diverse staten wordt dit echter bemoeilijkt door sneeuw en regen. Ook voor de komende 5 dagen wordt neerslag voorspeld. Vooral in de staten in de Corn Belt, die aan de kust grenzen.

Enorme vertraging
In het meest recente Crop Progress Report becijfert het ministerie van Landbouw de voortgang van de maïsoogst op 52%, tegen 75% gemiddeld over 5 jaar. De handel rekende met 58% geoogst, waardoor de cijfers dus negatief uitpakken. Vanwege de extreem late zaaidata zijn verschillende percelen nog niet eens afgerijpt.

Akkerbouwers in de staten Iowa, Minnesota, Wisconsin en North Dakota moeten nog het meeste oogsten. In laatstgenoemde staat is slechts 10% van de maïs van het land, waar dat gemiddeld ongeveer 60% is. In Iowa, de grootste maïsstaat in de Verenigde Staten met 1,28 miljoen hectare maïs, is 43% gedorst tegenover 72% gemiddeld.

Situatie soja
Ook het dorsen van sojabonen loopt achter op het meerjarig tempo. Zo'n 75% zit in 'de bins', tegenover 87% gemiddeld. Wederom is de situatie het meest prangend in North Dakota. Daar is zo'n 56% geoogst, tegenover een gemiddelde van circa 95%. Met dit nieuws in het achterhoofd is het wat lastig te bevatten dat de CBoT in Chicago onder druk staat. De tarwekoers noteerde vrijdag 1 november nog $189,60, maar het decembercontract is maandag 4 november gesloten op $187,30.

Maïsprijs roodgekleurd
Sinds 31 oktober staat het decembercontract voor maïs in Chicago onder druk. Woensdag werd een hoogtepunt van $153,83 per ton bereikt in die week. Maandag sloot de koers op $150 en ook dinsdagochtend kleurt de beurs rood. Het maïscontract in Parijs (november) is geëxpireerd op een slotkoers van €155 per ton. Het januaricontract sloot op 4 november op €163,75, maar noteert daags erop ook lager.

De reden voor een drukkende stemming is onder andere het ophanden zijnde WASDE-rapport voor november. Wel is de markt positief over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, waardoor de sojakoers licht plust.

Rooskleurige cijfers
Ondanks een seizoen vol extremen schetst het Amerikaanse ministerie steeds weer rooskleurige cijfers. Een enorm areaal en opbrengsten die hoger liggen dan de boeren en de handel denken. Ook in het komende rapport heeft men weinig vertrouwen. Bovendien zijn de meest recente cijfers nog niet doorgesijpeld tot de overheidsrapporten. Pas in januari wordt verwacht dat een definitief beeld van de oogst geschetst kan worden.

Wat verder meespeelt, is dat veel maïs zeer laat is gezaaid. Deze wordt daarom laat geoogst en levert de laagste opbrengsten. Zo krijgt de oogst van 2019 een staartje, al duurt het voor dit duidelijk is. Tot die tijd kan de maïskoers dus weleens verder dalen: door het gebrek aan vertrouwen en een tegenvallende afzet op de exportmarkt en ethanolproductie.

 
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden