Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Waarom veel export niet veel geld betekent

4 November 2019 - Niels van der Boom

Na een mager exportjaar doet de Europese Unie in de eerste helft van het marktseizoen goede zaken op de wereldmarkt. Competitief geprijsde tarwe, van goede kwaliteit en met een gunstige eurokoers zorgen ervoor dat Europa meespeelt op wereldniveau.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind oktober lag het geëxporteerde volume zachte tarwe uit de Europese Unie op 8,55 miljoen ton. Dat blijkt uit data van de Europese Unie zelf. Dit niveau ligt 50% hoger dan 1 jaar eerder, wat vooral aan bovengenoemde zaken en de ruime beschikbaarheid te wijten is.

Duitsland aan de beurt
Naast Frankrijk, begint ook Duitsland een graantje mee te pikken van de positieve schwung. Franse havens zitten vol, waardoor wordt uitgeweken naar bijvoorbeeld Hamburg. Iran is traditioneel gezien een grote afnemer van Duitse tarwe, maar de hoop is ook op Afrika gevestigd.

Wat verder meespeelt, zijn stijgende tarweprijzen in Rusland. Daardoor kijken de kopers eerder naar alternatieve leveranciers. De FOB-prijs (Free On Board) voor 'Zwarte Zee-tarwe' bedraagt $199 per ton. Akkerbouwers kunnen het zich veroorloven om te wachten met verkopen. Ze zitten nu beter in hun financiële positie en verwachten dat de prijzen verder gaan stijgen. Het geëxporteerde volume graan ligt 12% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om 12,9 miljoen ton tarwe.

Russische invloeden
Egypte is de grootste afnemer van zowel de Russische als Franse tarwe. Staatsbedrijf GASC tendert al langer voor grote volumes tarwe. Inmiddels staat de invoerteller op 1,8 miljoen tarwe van Russische origine en circa 800.000 ton uit Oekraïne. Frankrijk leverde 300.000 ton en Roemenië 700.000 ton.

Opvallend is de positie van United Grain Co. Dit bedrijf verkocht 25% van alle Russische tarwe aan Egypte en is daarom dominant aanwezig op de markt. Misschien niet zo vreemd, wat het Russische bedrijf is financieel ondersteund door de Russische overheid. Daarbij heeft het een van de grootste haventerminals in het Zwarte Zee-gebied, waardoor het kan exporteren voor een lagere prijs dan de concurrenten.

Dalende prijs
Ondanks een positief verhaal voor de export staat de Europese prijs van tarwe weer onder druk. In week 44 zakte de Matif in Parijs weer onder de €180 per ton. Maandagmiddag 4 november noteert het decembercontract €177,25. In de Verenigde Staten is het beeld van tarwe positiever en stijgt de koers. Daar houden graanhandelaren zich bezig met het komende WASDE-rapport en de maïsoogst.

Voor de Europese graanhandel is het zaak om de tarweprijzen op een niveau te houden die het aantrekkelijk maakt om zaken te doen. Voor de akkerbouwer is dat minder positief. De Russische tarwe mag dan duurder zijn, de vrachtkosten naar Afrika liggen lager ten opzichte van Europa. Dit houdt de markt getemperd.

Ook is er druk op de wereldmarkt merkbaar. Met een schuin oog wordt gekeken naar een goede oogst in Zuid-Amerika. Ook recente regenval in Australië laat de situatie daar letterlijk opklaren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden