Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Hoge prijs trekt koolzaadteler over streep

29 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Er is een positiever geluid merkbaar bij de teelt van koolzaad in Europa. Dat verwachten de Europese Commissie en het marktbureau Strategie Grains. Het areaal staat op dit moment sterk onder druk, maar de verwachting is dat deze zomer iets meer van het gele goud is ingezaaid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lage prijzen en problemen met de teelt hebben ervoor gezorgd dat de akkerbouwers in Europa zijn gaan minderen met de teelt van koolzaad. In de periode tussen 2018 en 2019 daalde het areaal in de EU-28 met maar liefst 1,43 miljoen hectare, zo tonen de cijfers van de Europese Commissie uit. Het areaal van 5,5 miljoen hectare (oogstjaar 2019) was het laagste punt sinds 2006.

Kleine koolzaadoogst
Het zorgde ervoor dat ook de opbrengst behoorlijk onderuit is gegaan. Mede door de droogte, na het zaaien van oogst 2019, moesten flink wat percelen worden opgegeven. Het uiteindelijke volume van koolzaad in Europese Unie komt daardoor uit op 16,93 miljoen ton. Dit is het laagste niveau in 13 jaar tijd.

Een van de grootste problemen waar de koolzaadtelers mee hebben te kampen, is het gemis van de zaadcoating met neonicotinoïden. Waar de bijenhouders eerder zorg uitspraken over het gebruik van de insecticide, die mogelijk schadelijk zou zijn voor bijen, is nu het tegenovergestelde waar. Koolzaadpercelen zijn geliefd om bijenvolken op los te laten. Een forse areaalreductie maakt dit moeilijk.

Overstappers van graan
De reden voor een stijging in het koolzaadareaal is tweeledig. Enerzijds bevinden de tarweprijzen zich niet op een hoog niveau. De alternatieven worden daarom eerder overwogen. Het prijsniveau van koolzaad helpt vervolgens zeker. Het novembercontract op de Matif in Parijs liep begin oktober op naar €387 per ton. Het hoogste niveau in 1 jaar tijd.

Bij de gemiddelde Europese opbrengst van 3,25 ton per hectare komt het saldo op €1.257. Het is dus vergelijkbaar met die van tarwe. Naar verluidt blijft dit hoge prijsniveau ook komende periode aanhouden. Canada, een van de grootste producenten en exporteurs, heeft ook te kampen met een slechte oogst en moeilijkheden om hun product op de Chinese markt te krijgen.

Schatting voor oogst 2020
Het Franse marktbureau Strategie Grains schat in dat de koolzaadteelt in oogstjaar 2020 met 440.000 hectare stijgt. Het niveau blijft daarmee 8% onder het 5-jarig gemiddelde. Dit betekent in theorie een opbrengst van 19,3 miljoen ton. Dat blijft het laagste niveau in 7 jaar tijd.

Met name in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Roemenië stijgt het areaal naar schatting. In Oost-Europa en Denemarken neemt het juist af. Frankrijk is de grootste koolzaadproducent in de Europese Unie. De droge maand september heeft ervoor gezorgd dat koolzaad niet overal goed is ontwikkeld. Ook in Duitsland is dat regionaal het geval.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden