Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

MARS verlaagt opbrengst herfstgewassen

27 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Herfstgewassen als aardappelen, suikerbieten en (korrel)maïs worden door de Europese Commissie verlaagt in hun opbrengstverwachtingen. Dat blijkt het op 26 augustus verschenen MARS-bulletin. Een gebrek aan neerslag, gekoppeld aan hoge temperaturen, zijn hiervan de veroorzaker.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tweede hittegolf vond plaats toen de maïspercelen net begonnen met bloeien en dat heeft opbrengst gekost. Daarom is de verwachting met 2% naar beneden bijgesteld. Ook heeft dit effect gehad op suikerbieten en aardappelen. Frankrijk, Polen en Italië worden in het bijzonder genoemd, maar ook de Benelux komt aan bod.

Graanoogst positief
Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde scoren de gewassen wel positief. De opbrengsten van tarwe en gerst komen iets hoger te liggen, maar zijn ten opzichte van de prognose van juli wel verlaagd. Het bulletin vermeldt dat de tarweoogst bijna afgerond is. De gemiddelde aardappelopbrengst wordt 3,1% onder het gemiddelde geschat en die van bieten ligt in MARS 4,9% lager.

In Frankrijk speelt droogte een grote rol speelt. Ondanks de restricties bij het beregenen, is maar een klein veel van beregende bieten- en aardappelpercelen hier door beïnvloed, zo meldt de Europese Commissie. In het land wordt circa 40% van de aardappelen beregend en 10% van de bieten. Toch heeft de droogte overal impact en noteren de opbrengsten historisch laag. In buurland Duitsland is een duidelijk verschil tussen het zuiden en de rest van het land. In het noorden en oosten is het extreem droog.

Droogte in Polen
Polen wordt zwaar getroffen door aanhoudende droogte, ondanks dat in sommige gebieden wel een gemiddelde hoeveelheid neerslag gevallen is. De graanoogst is er slecht en er zijn problemen met ziektes. Maïs brengt weinig op, omdat het in de bloeiperiode heet en droog was. De lage trend voor aardappelen en bieten blijft gehandhaafd.

Door ruim voldoende neerslag in het Verenigd Koninkrijk en Ierland doen deze gewassen het daar wel goed, al zijn er door het natte en broeierige weer problemen met ziektes. Lokaal is waterschade in percelen ontstaan. Volgens het bulletin is de schade door de hitte en droogte in de Benelux beperkt gebleven; voornamelijk de grensregio is zwaar getroffen. Toch handhaven de opbrengsten het 5-jarig gemiddelde.

Voor de EU-28 verwacht de Europese Commissie een aardappelopbrengst van 32,7 ton per hectare. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 33,8 ton. Wel is de opbrengst 5% hoger dan vorig jaar. Voor Nederland komt de opbrengst uit op 41,7 ton. Voor België is dit 42 ton en voor Duitsland 39,7 ton.

Bij de suikerbieten geldt een vergelijkbaar verhaal. De Nederlandse opbrengst wordt op 85 ton per hectare geschat. Voor Frankrijk wordt deze op 80 ton geschat en in Duitsland op 72,8 ton. Na Spanje (88,5 ton), heeft Nederland de hoogste bietenopbrengst.

Zwarte Zee regio
Het MARS-bulletin kijkt eveneens naar de situatie rond de Zwarte Zee. In Rusland is het droog geweest, maar heeft de neerslag in juni wel ietwat goed gemaakt. De tarweoogst blijft naar verwachting beter dan vorig jaar. Voor de maïs wordt een gemiddelde oogst ingeschat. In Oekraïne is een vergelijkbaar verhaal toepasbaar. De gewassen brengen er iets minder op als gevolg van de droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden