Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE schoffelt granenmarkt onderuit

13 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De granenmarkt reageerde maandag 12 augustus heftig na publicatie van het belangrijke Wasde-rapport. In de VS sloten alle commodities de dag fors lager. Analisten zijn verbijsterd over de cijfers waar het Amerikaanse landbouwministerie mee op de proppen komt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe en maïs sloten in Chicago bijna $10 per ton lager. Bij soja was het verlies met $4,50 per ton iets minder. Deze commodity wist in de nachthandel nog iets goed te maken. In Parijs daalde de Matif-notering voor tarwe €3,25 en die van maïs met €2,75.

Hogere tarweproductie
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verhoogd hun opbrengstverwachtingen voor tarwe en maïs. De productie van soja daalt wel. Door afname van de tarweconsumptie en verwerking stijgen de eindvoorraden, zo rapporteert het USDA. Het verwacht dat de VS meer tarwe kan exporteren doordat de Europese Unie, Kazachstan en Rusland minder tonnen zullen verzetten op de wereldmarkt.

De reden voor deze verlaging is een verwachte lagere oogst. In hun oogstraming haalt het 1,3 miljoen ton van de Europese tarweproductie af. Voor Rusland is deze min 1,2 miljoen ton. Voor Oekraïne verwacht het wel een hogere productie van 200.000 ton.

Meer maïs in volle markt
Het verhaal bij maïs is vergelijkbaar met een verhoging van 26 miljoen bushel (660.000 ton) ten opzichte van de juliprognose. De totale maïsoogst in het land komt daarmee op 13,9 miljard bushel. Een hogere gemiddelde opbrengst vangt het kleiner areaal op. Het USDA schrijft over minder export als gevolg van een volle wereldmarkt waarin Brazilië, Argentinië en Oekraïne de grootste tegenspelers zijn. Ook vanuit de Europese Unie verwacht het meer maïs. De verwerking van maïs tot ethanol daalt in het land.

De totale oogst van sojabonen wordt wel lager ingeschat. Het gaat om een verlaging van 4,5 miljoen bushel (122.000 ton). De reden hiervoor is een kleiner areaal, dat met bijna 1,37 miljoen hectare afneemt.

Nieuws moeilijk te geloven
Veel beurshandelaren reageerde met ongeloof op de gepubliceerde cijfers. Zij hadden met name een veel kleiner areaal maïs en soja verwacht. Door het extreme weer dit voorjaar konden miljoenen hectares niet worden ingezaaid en hebben akkerbouwers de zaaimachine in de schuur laten staan om gebruik te kunnen maken van hun weersverzekering. Dit is voor 4,53 miljoen hectare gebeurd. Ook een gemiddeld tot goede opbrengst voor maïs en soja kunnen velen maar moeilijk bevatten.

Het USDA bepaalt de opbrengstverwachting op basis van 2 bronnen. Enerzijds voert het onderzoek uit onder boeren, om hun bevindingen te horen. Anderzijds wordt satellietdata van de gewasgroei in het land gebruikt.

Twisten over cijfers
Waar of niet, dit zijn letterlijk de harde cijfers waar de markt het mee moet doen. Er zitten echter wel degelijk gaten in het rapport. Zo worden cijfers gebruikt van het USDA zelf en de Farm Service Agency (FSA). Die laatste baseert zijn areaalcijfers op informatie van boeren zelf. Voor maïs komt hun geschat areaal op 34,75 miljoen hectare, waar het USDA zelf over 36,42 miljoen hectare schrijft. Een fiks verschil.

Was de niet-gezaaide 4,53 miljoen hectare wel gezaaid, onder goede weersomstandigheden, dan had dit alle records gebroken met desastreuse gevolgen voor de markt. Het twisten over de juistheid van deze cijfers domineert nu de markt en blijft dat de komende periode ook doen. Tot aan de oogst is dat het geval.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden