Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Hoe significant zijn cijfers VS voor de markt?

12 Augustus 2019 - Niels van der Boom

De granenmarkt kijkt 12 augustus uit naar het Amerikaanse landbouwministerie. Het maandelijkse WASDE-rapportage moet duidelijkheid geven over de arealen en opbrengsten in de Verenigde Staten. Tot die tijd heeft de markt moeite om een duidelijke richting te vinden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chicago Board of Trade (CBoT) toont maandagochtend 12 augustus (Nederlandse tijd) het sentiment van de beurshandelaren. Tarwe en soja staan in het groen en maïs in het rood. Ondertussen noteert de Marché à Terme International de France (Matif) in Parijs een lagere prijs voor tarwe. Dit komt mede door de hogere opbrengstcijfers (+12% in Europa en +14% in Frankrijk).

Impact van het weer
Iedere maand publiceert het Amerikaans landbouwministerie (USDA) de 'World Agricultural Supply and Demand Estimate', ook wel WASDE-rapport genoemd. Het rapport voor de maand augustus is echter significant voor de markt. Zo worden er nieuwe cijfers bekend gemaakt over het areaal en de opbrengst(potentie). Aangezien dit jaar miljoenen hectares niet zijn ingezaaid, wordt reikhalzend uitgekeken naar de bevindingen.

Het rapport omvat nog veel meer data. Zo wordt voor het eerst data over het areaal gewassen dat GMP+ gecertificeerd is, gepubliceerd. Om 12 uur Oost-Amerikaanse tijd wordt het rapport gepubliceerd, wat inhoud dat Europa hem om 18:00 uur binnenkrijgt. De reactie van de Europese markt volgt dan dinsdag 13 augustus.

Hectisch marktverloop
Diverse marktanalisten verwachten dat de eerste minuut na de publicatie hectisch gaat worden. De meningen over het verloop lopen sterk uiteen. In eerdere berichten heeft het USDA al vaker 'teleurgesteld' met cijfers die een veel groter areaal en hogere opbrengst inschatten dan analisten vooraf verwacht hadden. Pas als de oogst binnen is, kan met zekerheid gesproken worden over opbrengst. Tot die tijd blijft het een twistpunt voor de sector.

Een onderzoek van Reuters toont aan dat de analisten rekenen met een areaaldaling voor maïs en een stijging voor soja. Hun schatting komt uit op 88 miljoen acre (35,61 miljoen hectare). Dit is 3,4 miljoen acre minder dan in het rapport van juli. Ook de opbrengst schatten de analisten lager in. Voor soja wordt 1 miljoen acre meer verwacht (totaal 81 miljoen acre of 32,80 miljoen hectare). Ook bij soja schatten de handelaren minder opbrengst per hectare in.

Vraag en aanbod
De negatieve cijfers werken positief op de termijnmarkt. Er zijn echter ook handelaren die in het tegenovergestelde geloven. Zij verwachten een nieuwe teleurstelling en overheidscijfers die veel hoger uitkomen dan de analisten denken, net zoals in juni gebeurde. Vooral de maïsprijs is daar gevoelig voor. Het is echte reen feit is dat de vraagkant de koopman is en niet de aanbodkant. Door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China en de voortslepende handelsoorlog neemt de vraag naar soja en maïs af. Dit vangt een lagere product af, waardoor eindvoorraden toch kunnen toenemen.

Het meeste vuurwerk zou weleens bij tarwe vandaan kunnen komen. De analisten zijn tevens benieuwd naar de cijfers die het ministerie over de Russische oogst geeft. De laatste cijfers spreken namelijk over een in hun ogen veel te klein tarweareaal en een te hoge opbrengst. Juist dat laatste cijfer is steeds negatief bijgesteld. Iets wat blijft gebeuren.

Rol van Europa
Tijdens een nieuwe Egyptische tarwetender afgelopen week toonde de Franse tarwe zich weinig competitief op prijsniveau. Rusland en Oekraïne mochten leveren. Een stevige eurokoers helpt ook niet mee in de export. Dit en meevallende opbrengstcijfers in Europa duwen iedere Europese prijsverhoging de kop in. In hoeverre het WASDE-rapport bij ons invloed gaat hebben blijft afwachten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden