Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Gaat tarwe- en maïsprijs weer naar niveau van 2018?

18 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Op de Europese granenmarkt stijgt met name de maïsprijs. De tarweprijs steeg woensdag, maar vertoont geen duidelijk stijgende trend. Wat is de laatste stand van zaken op de granenmarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maïsnotering op de Matif in Parijs steeg woensdag 17 juli naar €178,25 per ton. Daarmee blijft de maïsprijs op een duidelijk hoger niveau noteren dan begin van dit jaar. Dit hogere prijsniveau wordt ondersteund door droogte en hitte in Europa, die volgende week doorzet.

Onzekere maïsmarkt
De maïsmarkt is verder erg onzeker en dat heeft met name te maken met de situatie in de VS. Terwijl men nog onzeker is over de precieze daling van het areaal door de extreme regenval in het begin van het seizoen komt daar onzekerheid over de hitte van het komende weekend bij. Over het algemeen kan gezegd worden dat de granenkoersen in de VS afgevlakt zijn na de stijgingen van vorige week.

Kijken we naar de historische data dan zien we dat vorig jaar rond deze tijd duidelijk werd dat de Europese maïsopbrengsten laag zouden uitvallen. Daarop volgde een ware rally. Op dit moment bevindt de maïsprijs zich al op een hoger niveau dan toen. De komende hitteperiode kan wel eens beslissend zijn of er opnieuw een maïsrally volgt op de Matif.


Tarwe langere termijn
De tarwenotering op de Matif steeg gisteren met name onder invloed van de dalende eurowaarde ten opzichte van de dollar. Ook het feit dat de tarweopbrengst in Duitsland met 3,4% verlaagd werd door de hittegolf van eind juni speelde daarin mee.

Toch wordt er geen veel hogere tarweprijs verwacht voor de rest van dit seizoen. Dit omdat de Franse tarweoogst die nu op gang komt voorlopig goede opbrengsten laat zien en ook elders in Europa zeker niet zulke lage opbrengsten als vorig jaar verwacht worden. Voor de Duitse oogst geldt bijvoorbeeld dat de verwachtingen wel verlaagd werden, maar dat de opbrengstverwachting nog steeds bijna 4 miljoen ton hoger is dan de 20 miljoen ton die in 2018 werd geoogst.

Oogst in volle gang
In Rusland en Oekraïne is de oogst in volle gang. Hoewel de opbrengsten met name in Rusland wel lager zijn dan verwacht, is de totale verwachte opbrengst nog steeds de op een na grootste oogst ooit. In Oekraïne liggen de opbrengsten tot nu toe ook duidelijk lager, meldt agricensus, maar de verwachting is dat dit nog omhoog bijgesteld gaat worden naar mate de oogst zich meer verplaatst naar het noorden.

Vorig jaar begon de rally op de termijnmarkt voor tarwe al in week 28. Toen werd steeds duidelijker dat de opbrengsten lager zouden uitvallen. Voor nu geldt dat de komende hitteperiode niet heel veel invloed meer zal hebben op de tarweopbrengsten in de EU. Hoewel de opbrengsten in de EU de laatste weken dus wel wat verlaagd zijn, is dat niet in dezelfde mate als vorig jaar en lijkt een zelfde rally als vorig jaar buiten bereik.

Rusland gaat prijs bepalen
Daarbij komt dat de tarweprijzen de afgelopen twee maanden vooral gestegen zijn door de natte situatie in de VS. Op de CBoT is de prijs hierdoor maar liefst 20% gestegen, stelt Rabobank. Ook op de Matif steeg de prijs hierdoor met zo’n 10%. Echter ,nu de oogst in het Zwarte Zee-gebied op gang komt gaat Rusland ook weer meer de prijs bepalen. Mede daarom verwacht ook Rabobank dat de tarweprijs zeker niet zal stijgen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden