Volgens het MARS-rapport van de Europese Commissie is de neerslag van mei op tijd gekomen voor de tarwe, de gerst en de koolzaadgewassen. Alleen in Spanje zorgt aanhoudende droogte voor een lagere oogst. In Frankrijk viel juist te veel regen, wat de opbrengst niet ten goede komt.
De totale oogst van (zachte) tarwe zet het rapport voor de Europese Unie op 6,10 ton per hectare. Dit betekent dat de oogst 2,7% boven het 5-jarig gemiddelde ligt en 8,6% boven vorig jaar. Voor Frankrijk, de grootste Europese tarweproducent, werden de cijfers naar beneden bijgesteld. Een storm die in juni over het land trok, zorgde voor veel regen en legering in tarwe en gerst. In het zuidoosten van het land is het juist zeer droog. Ook is de ziektedruk hoog.
De gemiddelde aardappelopbrengst in de Europese Unie ligt 3,2% boven het gemiddelde. Van de grote aardappellanden wordt alleen in Polen een lagere opbrengst verwacht. Voor Nederland staat de prognose op 4%, tot 44,3 ton per hectare. Dit was vorig jaar 36,6 ton per hectare. België toont een stijging van 3%, Duitsland een plus van 2,7% en Frankrijk een toename van 2,6%.
Droogte in Zuid-Europa
In Spanje blijft het aanhoudend droog. De opbrengstverwachtingen zijn daarom naar beneden gecorrigeerd. Een gebrek aan neerslag geeft naar verwachting deze zomer problemen, omdat er dan beregeningsverboden van kracht zijn. In Duitsland en Polen viel de regen wel op tijd. Alleen het koolzaad heeft het dit seizoen zwaar te verduren. Naar verwachting gaat het om de kleinste oogst in meer dan 10 jaar tijd.
Voor grote delen van Europa verwachten meteorologen op termijn hogere temperaturen dan gemiddeld, met af en toe een bui. Tot veel regen komt het echter niet. Voor de maanden juli, augustus en september wordt een iets koeler weertype verwacht.
Benelux onveranderd
Voor Nederland spreekt het MARS-rapport over een wisselend beeld. In grote delen van Nederland viel de afgelopen weken voldoende regen, al bleef het kouder dan gemiddeld. Gewassen ontwikkelen zich wisselend, afhankelijk van hoeveel vocht ze hebben. Suikerbieten, aardappelen en maïs liggen in groei achter in ontwikkeling. Op de langste dag wordt niet overal een gesloten gewas verwacht. De opbrengstverwachtingen voor de Benelux blijven onveranderd.
De Matif in Parijs noteerde maandag 17 juni groene cijfers en sloot €2 per ton hoger (tarwecontract voor september). Dinsdagochtend 18 juni moet het contract deze winst echter weer inleveren. Ook noteerde de CBoT in Chicago hoger voor tarwe, soja en maïs.