Zowel in de Verenigde Staten als Europese Unie hebben de granencontracten op de termijnmarkt de draad weer opgepakt vanaf het niveau waarop ze vorige week eindigden. De zorgen om de weersextremen in de Verenigde Staten en Zwarte Zeeregio geven de koersen een fikse duw in de rug.
In delen van de Verenigde Staten regent het onophoudelijk. Dit maakt dat de resterende hoeveelheid maïs niet ingezaaid kan worden en ook soja is niet vrij van problemen. In de zuidelijke staten (Texas en Oklahoma), waar de tarweoogst al is gestart, hebben de akkerbouwers tevens met flink wat neerslag te maken. De regen verlaagt het eiwitgehalte en de kwaliteit.
Plussen
Het maïscontract op de CBoT maakte daardoor de grootste rally in 5 jaar tijd door. Zowel het contract voor de oude als nieuwe oogst steeg flink in prijs. Het julicontract voor korrelmaïs staat maandagmiddag 17 juni 2,5% in de plus en voor het septembercontract is dat 2,35%. Soja ziet een iets kleiner plusje: 1%.
Het moment om maïs te kunnen zaaien, is inmiddels zo goed als voorbij. Ondanks het weer hebben de akkerbouwers de afgelopen week flink wat werk verzet, zo schatten analisten in. Zij sorteren vast voor op de nieuwe zaaicijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), die op dinsdag 18 juni worden gepresenteerd. De beurshandelaren denken dat tussen de 90% en 95% is gezaaid, waar dat vorige week 83% was.
Unieke situatie
Dit maakt dat een oppervlakte van 2 miljoen tot 2,8 miljoen hectare niet ingezaaid is. De akkerbouwers kunnen overschakelen op soja, maar ook daarvoor dringt de tijd. Aan het eind de maand moet de soja er namelijk in zitten om nog aan een gewasverzekering deel te kunnen nemen. Nadat het USDA de opbrengstverwachting in het WASDE-rapport naar beneden bijstelde, was de beer los op de termijnmarkt. Een dergelijke verlaging gebeurde sinds 2000 slechts 4 maal eerder.
Volgens Amerikaanse boeren is de situatie veelal slechter dan het USDA schetst. Het blijft regenen, waardoor reeds gezaaide gewassen zich maar moeizaam ontwikkelen. In plaats van maïs tot je middel, staat deze half juni 10 centimeter hoog. De voortslepende handelsoorlog met China en de aangekondigde tweede ronde met nieuwe importheffingen, doen de situatie weinig goed voor boeren in de Midwest.
Invloed op Europa
Terwijl de gewassen er in West- en Centraal-Europa goed opstaan, zijn in de Zwarte Zeeregio meer zorgen om de productie. Dit zorgt er mede voor dat ook in Parijs het tarwecontract maandag 17 juni hoger noteert. Na een slot van €180,75 per ton (september 2019) staat het contract maandag op €183,75 per ton. In Rusland probeert de graanhandel ondertussen een prijsniveau van $200 per ton FOB te bewerkstelligen.
In Rusland loopt de temperatuur eveneens hoog op, zonder neerslag. De tarweoogst is in het zuiden voorzichtig van start gegaan, met een goede exportvraag in het achterhoofd. Door de neerslag in de Verenigde Staten is er veel vraag naar tarwe van een goede kwaliteit. De stand van de gewassen in Rusland en Oekraïne is op dit moment nog goed, maar daar kan verandering in komen. Toch is de opbrengstverwachting in het laatste WASDE-rapport naar boven bijgesteld. Ongunstige weersomstandigheden zorgen er echter wel voor dat het topje van de recordopbrengst wordt afgevlakt.