Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Prijsrally op granenmarkt door extreme situatie VS

28 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

De tarwenotering op de Matif in Parijs is afgelopen dagen fors toegenomen. Daarmee reageert de Europese tarwenotering op de termijnmarkten in de Verenigde Staten. Wat is er aan de hand?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif is sinds half mei gestegen van €170 per ton naar €182 per ton (27 mei). Op de CBoT in Chicago steeg de notering voor tarwe zelfs nog harder: van $154 per ton naar bijna $180 per ton. Ook bij maïs en sojabonen is een prijsrally zichtbaar. De maïsnotering op de CBoT bereikte zelfs het hoogste niveau in 3 jaar tijd.

Extreem nat
De belangrijkste oorzaak voor deze bewegingen is het slechte weer in de Verenigde Staten, met name in de Corn Belt is het erg nat. Er zijn daarom niet alleen zorgen over de duizenden hectares die niet ingezaaid kunnen worden. De overvloedige neerslag kan namelijk ook zorgen voor lagere opbrengsten en kwaliteitsproblemen bij de percelen die al wel gezaaid zijn.

De rally op de granenmarkt wordt gesteund door de weersverwachtingen voor de komende week. Het zou namelijk nat blijven. Volgens de laatste schatting loopt de inzaai van maïs ongeveer 30% achter op eerdere jaren, wat betekent dat nu ongeveer de helft ingezaaid is. Er wordt verwacht dat 2 miljoen hectare maïs niet ingezaaid kan worden.

Lagere opbrengsten in China?
Daarbij speelt ook China een rol in de prijsrally. Zo kent het land serieuze problemen met rupsen van een mot: de Armyworm. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw is de situatie momenteel zo ernstig dat zelfs de graanopbrengsten in het land bedreigd worden. Inmiddels heeft de plaag zich over 14 provincies verspreid.

Daarnaast is tevens bekend geworden dat Australië definitief tarwe gaat importeren. Dat is een unieke situatie, gezien het land doorgaans veelal product exporteert. Het is voor het eerst in 12 jaar tijd dat het land gaat importeren, wat voornamelijk te maken heeft met het feit dat Australië inmiddels al 3 seizoenen op rij getroffen is door extreme droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden