De Nederlandse voerindustrie staat tegenwoordig voor grote uitdagingen, zo bleek woensdag 22 mei tevens op het congres van Nevedi over klimaat, kringlopen en de uitdagingen die dat oplevert. Op het congres werd onder meer gesteld dat Europa al veel meer eigen eiwit produceert dan vaak gesuggereerd wordt in de media.
"In de media wordt met enige regelmaat geschreven dat Europa slechts voor 5% zelfvoorzienend is in de eiwitbehoefte voor ons veevoer. Dit klopt niet", zo zegt Karel van Bommel, expert national détaché bij de Europese Commissie. Van Bommel stelt namelijk dat 80% van de eiwitbehoefte in Europa wordt geproduceerd.
Als het om de oliehoudende zaden gaat, dan ligt dit iets anders. Zo'n 26% van de behoefte van 20,7 miljoen ton wordt in Europa geproduceerd. "Dit aandeel groeit overigens wel sterk", aldus Van Bommel. Daarnaast laat hij weten dat het areaal eiwitgewassen in Europa sterk groeit en zich op een kantelpunt bevindt. "Echter, er zijn nog veel uitdagingen als het gaat om de teelt van deze gewassen."
Meer eiwitten vanuit Europa
Uit de cijfers blijkt dus dat steeds meer eiwitten uit Europa afkomstig zijn. Opvallend is dat bijvoorbeeld uit de kringloopvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) duidelijk wordt dat dit aandeel nog verder opgevoerd moet worden. De vraag is echter of alleen Europese grondstoffen gebruiken positief is voor het klimaat.
Theun Vellinga, onderzoeker bij Wageningen Universiteit, ging dieper op deze vraag in. Volgens hem zijn er diverse redenen waarom de Europese grondstoffen belangrijk worden gevonden. "Het geeft een goed gevoel om dicht bij huis te produceren. Je kunt het tevens beter in de gaten houden en daarnaast wil Europa niet te afhankelijk zijn van Latijns-Amerika."
Vellinga plaatste echter wel kanttekeningen over de suggestie dat lokale eiwitteelt altijd de oplossing is. "Je zou verwachten dat gewassen worden geteeld op een locatie waar ze een hoge opbrengst per hectare en een lagere CO2-footprint hebben. Deze hogere opbrengsten worden dicht bij huis niet altijd gehaald."
'Produceer op beste locatie'
Henk Flipsen, de directeur van Nevedi, laat in een reactie weten dat de Nederlandse veevoerindustrie het liefste zo min mogelijk afhankelijk wil zijn van grondstoffen van buiten Europa. "Je moet echter wel produceren waar dat het beste kan. Daarbij geldt dat zo dichtbij mogelijk als kan, maar zo ver mogelijk als nodig."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.