De droogte en kou in grote delen van Noord- en Centraal-Europa hebben de ontwikkeling van verschillende producten geremd. Desondanks blijven de verwachtingen voor de oogst goed. Dit blijkt uit het MARS-rapport van de Europese Commissie.
De verwachtingen voor de wintertarweoogst in Zuid-Europa zijn beter, al wordt deze verbetering tenietgedaan door de lagere oogstverwachtingen in het noorden van Europa. De Europese Commissie schrijft in het MARS-rapport namelijk dat grote gebieden van Noord- en Centraal-Europa met een neerslagtekort kampen. De Europese Commissie refereert dan naar Duitsland, Polen, delen van Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
Daarnaast schrijft de Europese Commissie in het MARS-rapport dat vooral de verwachtingen voor de wintertarweoogst in Noord-Polen, Noordoost-Duitsland, Hongarije en Tsjechië negatief beïnvloed zijn door de droogte van afgelopen periode.
Hogere opbrengstverwachting
Ook waren er gebieden waar het in mei juist kouder was dan normaal. De Europese Commissie schrijft in het rapport dat het in Europa gemiddeld 4 graden Celsius kouder is dan het langjarig gemiddelde. Toch verwacht de Europese Commissie dat de wintertarweopbrengst in Europa gemiddeld op 5,8 ton per hectare zal liggen. Dat maakt dat de opbrengstverwachting voor Europa met 1% stijgt ten opzichte van de verwachting die over april werd gepubliceerd. Ook ligt de verwachting hierdoor 7,3% hoger dan vorig jaar.
De verwachting voor de Europese maïsoogst is tevens verhoogd en komt daardoor waarschijnlijk uit op 7,9 ton per hectare (eerder was dit 7,7 ton per hectare). De suikerbieten staan er in diverse regio's slecht bij, maar toch verwacht de Commissie dat de oogst in Europa 1,7% hoger zal liggen dan het 5-jarig gemiddelde. Wel verlaagde het de opbrengstverwachting naar 76,5 ton per hectare. In het MARS-rapport wordt tenslotte gemeld dat de hectareopbrengst voor aardappelen naar verwachting 3% hoger ligt dan gemiddeld.