Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Goedkoop en veel voergraan verwacht

29 April 2019 - Niels van der Boom

Tijdens seizoen 2019/2020 blijft de Europese Unie ruim in zijn balans (qua tarwe) zitten. Druk op de exportmarkt en een grote productie zorgen voor hogere voorraden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor oogst 2019 verwacht de FAS een Europese tarweopbrengst van 153,5 miljoen ton, wat een plus van 12% is ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor wordt er minder geïmporteerd en wordt er 4 miljoen ton geëxporteerd, zo denkt het. Dit verhindert echter niet dat de eindvoorraad flink toeneemt (+40%).

Meer tarwe export
Deze cijfers slaan op de situatie vanaf 1 juli, wat het begin van het nieuwe marketingseizoen voor granen is. De FAS denkt dat landen in Europa 18% meer tarwe gaan exporteren, wat neerkomt op 26 miljoen ton. Dit volume is hoofdzakelijk afkomstig uit Frankrijk (40%) en Roemenië (15%). Duitsland volgt op plek 3 met 11%.

Noord-Afrika is het grootste afzetgebied van Europese tarwe. Met name in Marokko en Egypte liggen Russische kapers op de kust, die grote volumes goedkope tarwe van een hoge kwaliteit af kunnen zetten. Ook de andere landen rondom de Zwarte Zee (zoals Oekraïne) zijn enorm actief op de exportmarkt. Ook in Afrikaanse landen hebben Franse exporteurs flink te lijden onder de concurrentie vanuit Oost-Europa. Binnen Europa nemen Italië en Spanje de meeste tarwe af.

Goedkope voergrondstoffen
Als we kijken naar de huidige situatie, dan wordt een oogst verwacht die 3,9 miljoen ton boven vorig jaar ligt. Het totale verbruik van tarwe in de Europese Unie wordt lager ingeschat. Er wordt vooral minder (voer)graan aangekocht, want de voerbedrijven kopen meer goedkope maïs aan (in plaats van tarwe). In Frankrijk, Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden is dit het geval. Het meeste van deze maïs is afkomstig uit Oekraïne.

Het tarweverbruik voor humane consumptie wordt hoger ingeschat. Met name in Duitsland, Frankrijk en Polen nemen maalderijen meer tarwe af, zo is de schatting. Het gaat om kleinere volumes dan op de voermarkt. In het Verenigd Koninkrijk wordt een gesloten bio-ethanol fabriek heropend om tarwe in te verwerken. Südzucker start met de bouw van een nieuwe fabriek in Oostenrijk, waar tarwezetmeel zal worden gewonnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden