Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

WASDE-rapport is kleine domper voor tarwemarkt

10 April 2019 - Anne Jan Doorn

Het WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is 'bearish' voor de tarwemarkt. Dat heeft met name te maken met het feit dat de wereldvoorraden voor tarwe groter zijn dan verwacht. Wat betekent het WASDE-rapport voor de verschillende granenmarkten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA schat de wereldwijde tarwevoorraden voor seizoen 2018/2019 in op 276 miljoen ton. Dat is ruim 5 miljoen ton meer dan afgelopen maand verwacht werd. Dat heeft niet te maken met een toename in de productie, maar komt vooral doordat het verbruik van tarwe (onder meer in Europa) lager komt te liggen.

Maïsprijs onder druk
Het verminderde verbruik van tarwe komt onder meer door een lage prijs voor maïs, waardoor dit product aantrekkelijker is om te importeren. Die lage maïsprijs wordt veroorzaakt door grote voorraden. Daarnaast staat de prijs na de publicatie van het WASDE-rapport nog verder onder druk. De verwachting voor de wereldwijde maïsvoorraden viel namelijk groter uit dan de analisten in eerste instantie hadden verwacht.

Het USDA verhoogde de verwachting voor de maïsvoorraad met 6 miljoen ton, waardoor verwacht wordt dat de eindvoorraad voor maïs uitkomt op 314 miljoen ton. Deze toename heeft onder andere te maken met een afname in het gebruik van maïs voor de productie van ethanol. Ook is de verwachting voor de maïsproductie in Brazilië, Argentinië en Europa hoger.

Sojamarkt onzeker
Het WASDE-rapport had een prijsondersteunend effect op de prijs voor sojabonen. Dit omdat de verwachting voor de wereldwijde voorraad van sojabonen iets lager uitpakt, en daardoor uitkomt op 107 miljoen ton. Wel staan de soja- en maïsmarkt nog altijd onder druk door onzekerheden rondom de handelsoorlog; zo gaat het gerucht dat China 40 miljoen ton sojabonen, 20 miljoen ton maïs en 10 miljoen ton tarwe uit de Verenigde Staten gaat importeren. Echter, over welke periode dit gaat, blijft onduidelijk.

Er is daarentegen ook nog een positief puntje voor de maïsmarkt. China overweegt namelijk om de importheffingen op ethanol uit de Verenigde Staten te verlagen, wat een onderdeel is van de deal tussen de 2 landen. Dit kan een grote invloed hebben op de maïsmarkt, omdat China in 2016 een van de grootste importeurs van ethanol was. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden