De overstromingen in de Amerikaanse Midwest hebben niet alleen grote gevolgen voor de inwoners en boeren, maar ook de granenmarkt reageert op het extreme weer. Een enorme hoeveelheid maïs en soja is verloren gegaan door het water, en ook veehouders zijn zwaar getroffen.
Volgens officiële cijfers van de staat Nebraska is inmiddels $440 miljoen aan producten verloren gegaan, waarbij vleesvee- en varkenshouders te maken hebben met verliezen die oplopen tot minimaal $400 miljoen. De overheid maakte direct al bekend dat deze cijfers verder op gaan lopen, schrijft persbureau Reuters. In totaal heeft de agrarische sector in deze staat meer dan $1 miljard aan schade opgelopen.
Graanopslag getroffen
De Midwest is zwaar getroffen door overstromingen. Het gaat onder meer om Nebraska, Minnesota, Iowa, Missouri, South Dakota, Kansas, Wisconsin en Illinois. Stuk voor stuk zijn het staten die een enorm gedeelte van de Amerikaanse akkerbouw en veehouderij voor hun rekening nemen. Deze staten hebben gezamenlijk nog ongeveer 1,5 miljoen ton aan maïs, soja en tarwe in opslag, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Dat cijfer is goed voor 38% van de totale voorraad in de VS.
Als gevolg van de overstromingen liep de CBoT in Chicago afgelopen week enorm op; de koersen van maïs, tarwe en soja eindigden deze week allen hoger. Juist door het lage prijsniveau hebben akkerbouwers dit seizoen minder verkocht, in de hoop op stijgende prijzen. Een overvloedige oogst zorgde ervoor dat de graansilo’s overvol zaten en noodopslag vereist was. Veel van deze opslagfaciliteiten zijn nu overstroomd.
Infrastructuur weggevaagd
Niet alleen graansilo’s en slurven met soja en maïs zijn weggevaagd. Ook de wegen, die nu langzaamaan weer zichtbaar worden, zijn weggeslagen. De producten kunnen dus niet van het bedrijf af, of naar bedrijven toe. Aangezien de overstromingen zeer snel opkwamen, hebben de meeste bedrijven geen tijd gehad om hun dieren en producten in veiligheid te brengen. Door de overstromingen is tevens circa 13% van de Amerikaanse ethanolproductie uitgeschakeld. De fabrieken zijn overstroomd en niet per weg of spoor te bereiken.
Doorgaans zouden de bedrijven zich nu opmaken voor het voorjaarswerk, maar de machines zijn beschadigd of staan onbereikbaar in de modder. Daarbij zijn diverse percelen niet toegankelijk. Een aantal ondernemers in de zwaar getroffen staten betwijfelt daarom of ze überhaupt dit jaar een gewas kunnen zaaien. In 2011 werd de Midwest ook zwaar getroffen door overstromingen. Sindsdien hebben ondernemers hun financiële reserves nauwelijks aan kunnen vullen, waardoor er wordt gevreesd voor een golf van faillissementen.
Verzekering
Sommige ondernemers kunnen terugvallen op verzekeringen; wie er niet kan zaaien, heeft recht op een kleine vergoeding. Daarentegen is er geen dergelijke verzekering voor de gewassen in opslag. Soms valt dit onder de bedrijfsverzekering voor gebouwen en machines, maar niet altijd. Keert de verzekering uit, dan is het nog geen vetpot. De veehouders die hun veestapel verloren, kunnen terugvallen op een verzekeringsprogramma van de overheid.
Er is maar weinig ruimte voor de boeren om adem te halen. De landelijke weerdienst waarschuwt namelijk voor nieuwe overstromingen. Door het warmere weer smelt veel sneeuw en ijs in de noordelijke staten, die naar het zuiden wordt gevoerd. De rivieren raken veelal geblokkeerd door de ijsschotsen. Door deze natuurlijke dammen wordt smeltwater verzameld, dat daarna vrijkomt. Overstromingen kunnen dus tot ver in april voor problemen zorgen.
Markt blijft afwachtend
Opvallend is dat de Amerikaanse termijnmarkt nog niet echt doorpakt; de koers van maïs staat is maandag 25 maart de enige in het groen. Daarbij zorgen de tegenvallende exportcijfers voor de 3 grote commodities ervoor dat de markt relatief kalm blijft. Ook wordt pas nu voorzichtig duidelijk hoe groot de schade is. Naar verwachting loopt het zaaiseizoen in de getroffen gebieden wel flinke vertraging op.