Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Wat doet de sojaprijs op de lange termijn?

7 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

De sojanotering op de CBoT schoot maandag 4 maart omhoog. De notering toont al sinds de start van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten dit soort sprongen, maar zakt daarna vaak weer terug. Wat is de verwachting voor de sojaprijs op de langere termijn?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsstijging van de notering voor sojabonen had aan het begin van de week voornamelijk te maken met positivisme rondom de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten (VS). Zo twitterde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag 1 maart dat de handelsgesprekken goed verlopen en dat hij China gevraagd heeft om alle heffingen weg te nemen.

Deal in zicht
Ook Zong Shan, de minister van Handel in China, gaf aan dat er werkelijk doorbraken zijn in de handelsbesprekingen tussen de 2 landen. Hij zei er echter wel bij dat er ook nog altijd grote problemen zijn. De aanstaande deal houdt in dat China de importheffingen op de agrarische producten (maar ook op auto's) uit de VS zal opheffen. Als reactie daarop zal de VS de importtarieven, die ingesteld waren vanwege de oneerlijke heffingen op Amerikaanse producten, ook opheffen. 

Hoewel er vorige week wederom beloofd werd dat China 10 miljoen ton sojabonen uit de VS gaat afnemen, merken de exporteurs daar nog altijd weinig van. Bovendien meldt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dat Trump alleen akkoord gaat met een deal wanneer die 'perfect' is. De combinatie van die berichten zorgde ervoor dat de prijs voor sojabonen weer daalde.

Prijs toont jojo-effect
De notering laat daardoor een jojo-effect zien. Eerst komt er een positief bericht over de handelsoorlog naar buiten, waarna de sojaprijs fiks stijgt. Vervolgens volgt er een negatief bericht, waardoor de prijs wederom een daling laat zien. De verwachting voor de lange termijn is overigens wel positief. Wanneer er een deal wordt bereikt tussen de 2 landen, dan is de kans groot dat de prijs weer terugkomt op het niveau van voor de handelsoorlog.

Dit wordt ondersteund door het feit dat de prijs vorig jaar al onder druk stond door een recordoogst. Dit jaar wordt verwacht dat de wereldwijde sojabonenoogst lager uitkomt, zo voorspelt het rapport van het World Supply and Demand (WASDE) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Geen records
De sojaoogst in Brazilië wordt ingeschat op 115 miljoen ton, wat duidelijk minder is dan de recordopbrengst van 120 miljoen ton in 2018. De lagere cijfers hebben onder meer te maken met de droogte in het zuiden van het land. Daarnaast pakt de export vanuit Brazilië naar verwachting ook 15% lager uit dan in 2018.

Wanneer de handelsgesprekken goed aflopen en de export vanuit de VS naar China weer op een normaal niveau komt, dan kan het zelfs zijn dat de sojaprijs naar een prijsniveau van $350 per ton of hoger stijgt. Dit was ongeveer het prijsniveau van voor de handelsoorlog. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de exportachterstand van de VS en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China.

Nadat de notering in elkaar klapte door de handelsoorlog, is inmiddels weer een lichte stijging te zien.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden