Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Tarwekoersen dalen plotseling, hoe komt dat?

20 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

De tarwekoers op de Matif in Parijs bereikte recent het laagste niveau in 7 maanden tijd. Ook de tarwekoersen op de CBoT in Chicago gingen begin week 8 hard onderuit. Hoe komt dat?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers op de Matif zakte in week 7 behoorlijk en sloot dinsdag 19 februari op €194,25 per ton. De CBoT daalde daarnaast van $192 per ton naar $180 per ton. De daling van de tarwekoers op de CBoT is een direct gevolg van het teleurstellende exportcijfer. Het wekelijkse exportcijfer van Amerikaanse tarwe bedroeg namelijk slechts 357.000 ton, terwijl er werd gerekend op 425.000 à 650.000 ton.

Ook de exportcijfers uit de Europese Unie (EU) vallen tegen. Tot zondag 17 februari exporteerde de EU 11 miljoen ton zachte tarwe en bloem, waar dat vorig jaar 13,7 miljoen ton was. Hoewel het gat met vorig jaar kleiner wordt, blijft het verschil groot. Dit terwijl de verwachtingen erop gericht waren dat de tarwe-export vanuit Rusland zou afnemen en dat daardoor ruimte zou ontstaan voor de EU en Verenigde Staten (VS).

Daling van Russische roebel
De export vanuit Rusland neemt wel degelijk af, maar de Europese export is niet zodanig toegenomen als werd verwacht. Daarbovenop kwam het nieuws dat in de VS een nieuwe wet is aangenomen, waardoor het extra sancties tegen Rusland kan invoeren. Dat zorgde voor een waardedaling van de Russische roebel en heeft Russische tarwe weer concurrerend gemaakt op de wereldmarkt.

Daarentegen blijft de export tegenvallers verwerken, waardoor de vrees toeneemt dat Europa grote voorraden van de (dure) oude oogst over zal houden tegen de tijd dat de nieuwe oogst komt. De verwachting is tevens dat de nieuwe oogst groot zal uitvallen en die verwachting is reëel. In het gebied rondom de Zwarte Zee zijn de omstandigheden voor tarwe over het algemeen optimaal. Er wordt daarom in Rusland een oogst van 76,5 miljoen ton verwacht, wat 4,5 miljoen ton meer is dan vorig jaar.

Daarbij speelt het feit dat het maartcontract bijna afloopt een rol op de Matif in Parijs. Veel speculanten kunnen de tarwe niet fysiek afleveren, terwijl dit op de Matif wel vereist is. Daarom worden het termijncontract verkocht zodra de einddatum nadert en dat geeft prijsdruk.

Goedkope aanbieder
Toch zijn er niet alleen redenen voor prijsdruk. Op woensdag 20 februari bleek namelijk dat Europa de goedkoopste aanbieder was in een tender van de General Authority For Supply Commodities (GASC). Ook blijkt uit de tender dat Russische tarwe snel duurder wordt. Als we deze tender vergelijken met een tender van 2 weken terug, dan blijkt dat Russische tarwe inmiddels $15 per ton meer kost. 

Europese leveranciers wonnen vorige week ook al een tender, welke door Algerije uitgezet was. Bovendien daalt de fysieke tarweprijs in veel van de Europese landen duidelijk minder hard, in vergelijking tot de termijnnoteringen.

Regionale beurzen
Ook uit de noteringen op de regionale beurzen blijkt dat er prijsdruk is. De beurscommissie in Groningen meldt dat de markt onder druk staat door het grote aanbod van 'importgranen'. Beurs Goes noteert zelfs helemaal niet, door een gebrek aan transacties.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden