Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Waarom tarwekoers VS en EU tegengesteld bewegen

4 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Terwijl de granenmarkten in de Europese Unie (EU) een daling laten zien, stijgt de graanprijs in de Verenigde Staten (VS). Met name het verschil tussen de tarweprijs op de Matif in Parijs en de CBoT in Chicago is opvallend. Welke factoren liggen hieraan ten grondslag?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De extreme kou in de VS heeft waarschijnlijk niet direct grote gevolgen voor de tarwegewassen, omdat in de getroffen gebieden doorgaans met name zomertarwe geteeld wordt. Toch zijn de problemen in het land nog niet voorbij, want er wordt opnieuw extreem weer verwacht. Deze factor speelt mee in de prijsstijging van tarwe op de CBoT.

Russische tarweprijs
Terwijl in de VS met name de kou een belangrijke rol speelt, is het weer in Rusland gunstig. Volgens diverse analisten zou de tarweopbrengst dit jaar op maar liefst 80 miljoen ton uitkomen. Echter, lokale boeren melden dat het in het zuiden van het land droog is en dat er weinig sneeuw ligt. De voornaamste reden voor de sterke prijsstijging voor tarwe op de CBoT is echter dat de Russische tarweprijs sterk is gestegen. Daardoor is er meer vraag naar tarwe uit de VS en EU.

Export vanuit EU valt tegen
Het bovenstaande zou een reden moeten zijn voor een prijsstijging op de Matif. Echter, ondanks dat de tarwe-export vanuit de EU een boost kreeg door een tender, verlaagde de Europese Commissie de exportprognose van tarwe met 10%. Dit doordat de export vanuit Frankrijk tegenvalt. Het is een negatieve factor voor de tarwenotering op de Matif.

De sojaprijs op de CBoT in Chicago steeg daarentegen naar het hoogste niveau in een half jaar tijd. Dit kwam vooral door de export van soja naar China en de positieve berichten over de handelsgesprekken tussen de VS en China. De Chinese vicepremier Liu He heeft namelijk gezegd dat het land 5 miljoen ton soja uit de VS gaat kopen.

Minder gewasbeschermingsmiddelen
De markt zich echter wel zorgen over het feit dat Rusland de import van sojabonen uit Brazilië wil beperken wanneer de Braziliaanse telers niet minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken. Rusland wil voornamelijk dat er minder glyfosaat gevonden wordt in de sojabonen uit het land.

De tarwekoersen in de VS en EU bewegen uit elkaar.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden