ABN Amro verwacht dat de tarwe- en maïsprijzen in 2019 gaan stijgen, terwijl druk wordt verwacht op de sojabonenprijs. Tevens verwacht de bank dat de valutaontwikkelingen en de handelsoorlog een sterke invloed blijven hebben.
De stemming op de markt voor sojabonen is positiever, met name omdat China sojabonen uit de Verenigde Staten (VS) heeft geïmporteerd. Het is de voornaamste reden voor de stijgende prijs. In hoeverre de import uit China werkelijk op gang komt, is nog maar de vraag. De situatie heeft de markt in ieder geval in zijn greep.
Echter, fundamentele factoren blijven ook belangrijk. Het gaat dan onder meer om de grote oogsten in Brazilië en de VS. Volgens het International Grains Council (IGC) neemt de mondiale voorraad in 2019 met 8% toe. De vraag stijgt daarnaast met 3,5%, vooral door meer dierlijke consumptie. Dit is echter niet voldoende om een overaanbod te voorkomen. Daarom verwacht ABN Amro meer druk op de sojabonenprijs.
Prijs voor maïs stijgt
De maïsprijs is tot op heden in 2019 met 2% gestegen, voornamelijk door een goede vraag. Aangezien de prijs relatief laag is, blijft de vraag goed; vooral de vraag vanuit de diervoederindustrie in China, Oekraïne en de VS zal sterk groeien. Ook de vraag vanuit de ethanolindustrie blijft goed. De Amerikaanse ethanolexport is tot en met oktober 2018 met 30% gestegen (jaarbasis).
Het IGC verwacht daarnaast dat de wereldwijde maïsproductie in seizoen 2018/2019 met 2,5% zal stijgen, ten opzichte van vorig seizoen. Daarbij is de verwachting dat de vraag met 3,7% gaat toenemen. Hierdoor komt de wereldwijde maïsvoorraad zeer waarschijnlijk uit op het laagste niveau in 5 jaar tijd. Ook ABN Amro verwacht een hogere maïsprijs in 2019.
Invloed van Braziliaanse real
Op de markt voor sojabonen en maïs speelt ook de Braziliaanse real een grote rol. Doordat de munt sterker is geworden, worden de sojabonen (en andere grondstoffen) voor Braziliaanse handelaren minder waardevol. Dit zorgt ervoor dat zij afwachtend zijn met verkopen, in de hoop op hogere prijzen.
Ook de tarweprijs steeg in de eerste paar weken van 2019, vooral omdat de vraag sterk bleef. Na 5 jaren van overaanbod, zal de tarwemarkt dit seizoen met een tekort te maken krijgen. In onder meer Europa, India en Rusland laat de productie een daling zien, terwijl deze in China en de VS juist toeneemt.
Tarweprijs is stijgende
ABN Amro laat verder nog weten dat zij verwachten dat de dollar richting het einde van 2019 zwakker wordt (ten opzichte van de euro). Daarmee verbetert de competitiviteit van de Amerikaanse tarwe. In combinatie met de daling van de productie en gelijkblijvende vraag zal de prijs van tarwe verder stijgen, zo verwacht de bank.
Als laatste liet ook de suikerprijs aan het begin van het jaar een stijging zien. De redenen daarvoor zijn onder meer de hogere olieprijs, de zorgen over de weersomstandigheden in Brazilië en India en de sterkere Braziliaanse real. Sinds 1 januari steeg de suikerprijs met 10%.