Op de granenmarkt is met name beweging te zien op de maïs- en sojamarkt. De Europese tarweprijs blijft stabiel, al was er in de Verenigde Staten (VS) wel een opleving te zien.
Hoewel de Matif maandag 3 december even naar €202,25 ging, zakte de koers snel terug. Op de CBoT in Chicago zet de prijsstijging wel door; de tarweprijs komt daar weer uit op $190 per ton. Een belangrijke reden hiervoor is dat de tarwe uit de VS eindelijk goedkoper is dan tarwe uit Rusland, mede omdat de tarweprijs daar stijgt.
De tarwe-export vanuit de VS lijkt nu dan ook te gaan toenemen. Hoewel de zorgen over de achterblijvende export (-17%) nog lang niet verdwenen zijn.
Verlaging in oogstprognose Australië
Daarbij speelt ook mee dat het ministerie van Landbouw in Australië de prognoses voor de tarweopbrengst negatief heeft bijgesteld. De prognose komt nu uit op een opbrengst van 17 miljoen ton, waar in september nog uitgegaan werd van 19 miljoen ton. De reden voor de daling is de droogte in het land.
Daarnaast verlaagde Coceral opnieuw de Europese tarweopbrengst. In de maand september kwam de prognose nog uit op 129,9 miljoen ton, maar dat is nu verlaagd tot 128,6 miljoen ton. Dat is fors minder dan de 142 miljoen ton van 2017.
Conditie van de granen in Rusland
Volgens verschillende analisten is de conditie van de wintertarwe in het Zwarte Zeegebied en Oost-Europa niet goed. Vooral in Rusland liggen de groeiomstandigheden onder het 5-jarig gemiddelde.
De sojamarkt is momenteel het meest volatiel. De koers op de CBoT stijgt al dagen flink en bereikte recent een niveau van ruim $335 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds juni 2018. Ook de maïsnotering maakte een flinke stijging door en bereikte een notering van $147 per ton.
Afname van China is onzeker
De reden voor de volatiliteit is dat er op de G20-top is besloten dat de VS en China een voorlopige wapenstilstand invoeren en dus geen verdere handelstarieven instellen. Daarnaast heeft China gezegd 'significante' hoeveelheden agrarische producten af te nemen uit de VS.
Als laatste is er nog 'bearish' nieuws voor de sojamarkt, omdat Brazilië zich opmaakt voor een vroege oogst van een recordhoge sojabonenoogst.