Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Herziene cijfers China schudden granenmarkt op

9 November 2018 - Anne Jan Doorn

Nieuwe cijfers over de Chinese graanproductie en -voorraden hebben voor verrassingen op de granenmarkt gezorgd. Wat kwam nog meer naar voren uit het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA)?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde tarwevoorraden worden 7 miljoen ton groter verwacht, wat ervoor gezorgd heeft dat de tarwenotering op de CBoT in Chicago donderdag 8 november gedaald is tot $186 per ton. De verhoging werd veroorzaakt door het feit dat de voorraad in China herzien is en werd verhoogd van 260 miljoen naar ruim 266 miljoen ton.

Daarbij moet wel gemeld worden dat de export van Amerikaanse tarwe ook groter was dan verwacht. Daarentegen loopt deze nog altijd 2,5 miljoen ton achter op vorig jaar.

Geflatteerd cijfer
De wereldwijde tarweproductie voor seizoen 2018/2019 is met 2,6 miljoen ton verhoogd. Opvallend is dat dit alle cijfers tegenspreekt, waardoor het cijfer als geflatteerd wordt omschreven. Als de cijfers vanuit China niet meegenomen worden, dan zou de productie 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld worden. Dat heeft te maken met het feit dat de productiecijfers voor Australië en Oekraïne opnieuw verlaagd zijn.

In Australië heeft droogte nog steeds een grote invloed. De tarwe-export vanuit het land zal op het laagste niveau sinds 2007 uitkomen, zo is de verwachting van het USDA. De verwachting is dat er zo'n 11,5 miljoen ton geëxporteerd wordt, fors minder dan wat doorgaans geëxporteerd wordt (20 miljoen ton).

Rally getemperd door Chinese voorraden
De notering voor maïs (CBoT) liet donderdag 8 november, naar aanleiding van het WASDE-rapport, een stijging zien. Dit omdat gebleken is dat de voorraden in de Verenigde Staten kleiner zijn dan verwacht. De rally werd echter getemperd doordat de maïsvoorraden in China sterk naar boven werden bijgesteld.

In China gaat het dan om de zogenaamde 'regeringsvoorraden'. Dit is maïs die in het natte jaar 2015 opgeslagen is en niet voor export bestemd is, wat te maken heeft met de kwaliteit. Het land wil deze maïs gebruiken voor de productie van ethanol. Door deze correctie verhoogde het USDA de wereldwijde maïsvoorraad.

Het maakt dat de wereldwijde maïsoogst voor seizoen 2018/2019 hoger wordt ingeschat. De verwachting van de Europese maïsoogst is echter wel omlaag bijgesteld, mede door lagere opbrengsten in Hongarije, Polen en Duitsland.

Export soja valt tegen
Daarnaast is uit het WASDE-rapport gebleken dat de sojavoorraden in de Verenigde Staten groter zijn dan verwacht, wat vooral te maken heeft met de tegenvallende exportcijfers. De export loopt momenteel 9,6 miljoen ton achter op vorig jaar, mede door de handelsoorlog met China. Ook zijn de wereldwijde sojavoorraden met 2 miljoen ton verhoogd.

De rally is door de grotere voorraden weer wat getemperd.

Het WASDE-rapport maakt dat er voldoende redenen zijn om de notering van soja op de CBoT in Chicago te doen dalen. De rally, welke door een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump werd veroorzaakt, is dus weer wat getemperd.

Het rapport gaat tenslotte ook in op Brazilië en Argentinië. In het Brazilië wordt de sojabonenoogst geschat op 120,5 miljoen ton, waar dat in 2018 zo'n 119 miljoen ton was. De Argentijnse oogst van sojabonen komt naar verwachting uit op 55,5 miljoen ton. Daarmee laten de cijfers een forse groei zien, gezien de oogst van 2018 nog op 37,8 miljoen ton uitkwam.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden