Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

4 redenen voor een lage maïsprijs

5 November 2018 - Anne Jan Doorn

De maïsnotering op de Matif in Parijs stijgt momenteel iets, maar over de langere termijn laat de notering een daling zien. Welke factoren zorgen voor deze prijsdaling?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de maïsprijs in de maanden augustus en september het hoogste niveau sinds 2013 aantikte (bijna €200 per ton), daalde de notering recent weer fors. Waar komt dat door? Boerenbusiness zette 4 redenen op een rijtje.

1. Maïsoogst blijkt toch goed
De voornaamste reden voor de daling in de maïsnotering is dat gebleken is dat de oogst van korrelmaïs uiteindelijk toch niet zo slecht was als aanvankelijk werd gedacht. Integendeel zelfs: het MARS-rapport stelt zelfs dat de opbrengsten van korrelmaïs 8,4% hoger liggen dan vorig jaar.

2. Oogstdruk in Oekraïne
Ten tweede zet de enorme oogst in Oekraïne de prijs onder druk. Doordat de maïsoogst zo groot is en de opslagcapaciteit beperkt is, ontstaat er dwingend aanbod. De voederindustrie in Europa wacht echter met kopen, om zodoende de prijs nog verder te laten dalen. "De maïs uit Oekraïne is interessant voor de voederindustrie, omdat het land om de hoek ligt en de maïs GMO-vrij is", zo weet een woordvoerder van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) te vertellen.

3. Oogstdruk in de Verenigde Staten 
Ook in de Verenigde Staten is de maïsoogst groot. De goede opbrengsten komen echter niet overeen met de matige export. De export vanuit het land loopt niet zo vlot als normaal, omdat de vraag naar het Amerikaanse product de laatste tijd flink afgenomen is. Dat heeft te maken met stevige concurrentie uit Zuid-Amerika en het Zwarte Zeegebied. Dit zorgt ervoor dat de prijs op de CBoT in Chicago sinds oktober daalt.

De maïsnotering op de Matif in Parijs laat een dalende trend zien.

4. Minder ethanolproductie
"Doordat de suikerprijzen erg laag zijn, is het voor fabrieken in Frankrijk en Duitsland interessanter om ethanol te produceren van suikerbieten (in plaats van maïs). Dat maakt dat er momenteel minder vraag is naar maïs voor de productie van ethanol", zo zegt de woordvoerder van RVO.nl. "Uit de graanbalans van de Europese Unie blijkt dat ongeveer 8% van de maïs naar de ethanolindustrie gaat, waardoor het om substantiële hoeveelheden kan gaan."

Stijgende prijs?
De bovenstaande 4 redenen lijken te pleiten voor een maïsnotering die voorlopig niet sterk zal stijgen, waardoor het product een aantrekkelijk alternatief blijft voor de veehouders. Het verbruik in veevoer is dan ook maximaal, wat ervoor zorgt dat er extra vraag zal ontstaan. Echter, de prijs is zodanig laag dat deze niet veel verder kan dalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden