Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Droogte serieus probleem in graan en koolzaad

24 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Aanhoudende droogte in veel Europese akkerbouwgebieden zorgt ervoor dat tarwe, gerst en koolzaad zich zeer moeizaam ontwikkelen. Vooral in Centraal- en Oost-Europa is dit een groot punt van zorg. Gewassen gaan zo onderontwikkeld de winter in. Merken we dat terug in de opbrengst?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kijk maar tussen de frontgewichten of de rand van je cabinedak. Tarwe is onkruid en groeit overal. Toch is de droogte wederom een serieus item aan het worden voor veel Europese akkerbouwers. In het westen valt de situatie nog relatief mee, al wordt ook in Nederland gemerkt dat het graan onregelmatig opkomt en soms niet kiemt.

In Frankrijk is het eveneens al lang droog. In het Mars-rapport van de Europese Commissie over oktober valt te lezen dat ook de komende weken dit weertype wordt verwacht. In grote delen van Duitsland voltrekt zich een soortgelijk scenario.

Koolzaad zwaar getroffen
Voor tarwe, gerst en andere graansoorten is de droogte een probleem. Koolzaad wordt het hardste getroffen op dit moment. Eind augustus, toen werd gezaaid, was het reeds erg droog. Daar is weinig aan veranderd. De planten hebben zich alleen goed kunnen ontwikkelen waar eind augustus en begin september regen viel. Vooral in Duitsland en Polen staat de koolzaad er slecht op.

Problemen met de koolzaadglanskever spelen onder andere in het Verenigd Koninkrijk een grote rol. In Frankrijk is het areaal 5% tot 10% afgenomen. Boeren hebben het zaad in de zak laten zitten, omdat het te droog was. Ook in Duitsland is dat gebeurd, waardoor het areaal onder de 1 miljoen hectare duikt.

Winter op komst
Zomerkoolzaad is geen alternatief, zoals die er bij graan wel is. Problemen met de opkomst hebben niet altijd een directe relatie met de uiteindelijke opbrengst. Moeten telers uitwijken naar zomertarwe en gerst, dan heeft dit wel gevolgen. Daarbij komt dat in Centraal- en Oost-Europa de winter een belangrijke rol speelt. Herfstgranen moeten een stevig wortelgestel ontwikkelen om goed de winter door te komen. Daar is nu geen sprake van. Opnieuw zaaien is geen optie, waar dat in het westen nog wel kan gebeuren.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Regen brengt naar verwachting de komende 14 dagen verlichting, maar lang niet overal. De conditie van alle graangewassen in de Europese ‘grain belt’ van Frankrijk tot Zuid-Rusland is beneden die van de afgelopen 10 jaar. Er is gemiddeld vroeg gezaaid onder mooie omstandigheden, maar vooralsnog profiteren de gewassen hier niet van.

Regen in Oost-Europa
In Oekraïne viel begin september voldoende regen, waardoor de gewassen zich hier goed konden ontwikkelen. De meeste tarwe en gerst is daar reeds gezaaid. Voor Zuid-Rusland staat regen op het programma, waardoor de situatie voor daar er eveneens gunstig uitziet. Landen als Polen, Roemenië en Hongarije kennen de grootste problemen met droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden