De tarweprijs zal naar verwachting tot eind van dit jaar stabiel op het huidige, hoge niveau blijven. Dat zegt Seth Meyer, voorzitter van het invloedrijke World Agricultural Outlook Board (WAOB). Daarna zal de tarweprijs waarschijnlijk langzamerhand weer afzakken.
Dat de tarweprijs vanaf 2019 zal dalen heeft te maken met de verwachtingen van een groter tarweareaal voor volgend seizoen. De huidige prijzen worden voorlopig ondersteund omdat de export vanuit Rusland waarschijnlijk gaat afnemen.
Op de tarwemarkt is de export van Rusland nog steeds het onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. De recordopbrengsten van vorig jaar (85 miljoen ton) worden in het land niet gehaald. De verwachting is dat er ongeveer 70 miljoen ton geoogst gaat worden. Toch exporteert Rusland in hoog tempo tarwe.
VS neemt export van Rusland over
Dit terwijl er in Zuid-Amerika erg goede opbrengsten zijn. De verwachting is dat de export vanuit de VS zal stijgen van 24,5 miljoen ton naar 27,9 miljoen ton. De verwachting van Meyer is dan ook dat de tarwe uit Rusland langzamerhand uit de exportmarkten geprijsd wordt.
Voorlopig is de situatie echter nog steeds dat Russische tarwe erg goedkoop is. Het is zelfs zo dat Brazilië meldde voor het eerst sinds 2010 Russische tarwe te hebben gekocht. De tarwenotering op de Matif in Parijs is in de afgelopen week gezakt naar €202 per ton.
Dalende maïsprijs
De maïsmarkt wordt momenteel vooral beïnvloed door een uitstekende Oekraïense oogst. De maïsprijs daalde naar €170,5 per ton op de Matif. Een ondersteunende factor is de heftige regenval in de VS, die ervoor zorgde dat de oogst belemmerd werd.
De prijs van sojabonen laat een opleving zien en beweegt rond de $325 per ton. Wereldwijd staat de prijs echter onder druk, omdat er maar liefst 369,5 miljoen ton soja geproduceerd wordt in 2018/2019, een wereldrecord. Het WAOB verwacht dat ondanks de tarieven op sojabonen uit de VS, China toch sojabonen uit de VS gaat kopen, omdat Brazilië en andere bronnen de vraag in China simpelweg niet kunnen invullen.