Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarwemarkt houdt poot stijf en blijft stabiel

3 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

De rapporten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en International Grains Council hebben niet voor bewegingen in de tarwenoteringen gezorgd. Wat doen de noteringen voor soja en maïs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor tarwe op de Matif in Parijs schommelt rond de €200 per ton. Er is echter wel een kleine opleving te zien op de CBoT in Chicago. Dit omdat Rosselkhoznadzor, de fytosanitaire dienst in Rusland, recent heeft aangekondigd dat het mogelijk 30 havens in 2 belangrijke exportgebieden gaat sluiten (voor maximaal 90 dagen). 

Overigens is een lagere tarwe-export uit Rusland goed nieuws voor veel Europese en Amerikaanse exporteurs. Dit omdat zij meestal niet kunnen concurreren tegen het aanbod van goedkope Russische tarwe; al is de prijs van tarwe uit Rusland sinds medio september wel gestegen.

NAFTA heeft ook invloed
Een andere reden voor de opleving is de overeenkomst die de Verenigde Staten (VS), Mexico en Canada bereikt hebben. Er zijn echter ook factoren die een hoge prijs op de lange termijn niet ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is het feit dat de USDA de opbrengst iets hoger schat dan eerder werd gedacht. Ook loopt de export achter op de raming die het eerder had gemaakt. Het zorgt ervoor dat de eindvoorraden toenemen, wat er vervolgens voor zorgt dat de prijs onder druk komt te staan.

Daarnaast rapporteerde het IGC een hogere wereldwijde tarweproductie (+1 miljoen ton), waardoor de opbrengst op 717 miljoen ton uitkomt. Ook vanuit Rusland komen berichten dat de oogst in Siberië behoorlijk mee gaat vallen, mede door de goede oogstomstandigheden.

Goede maïsoogsten
De maïsnoteringen op de Matif in Parijs laten een dalende trend zien. Dit terwijl de noteringen op de CBoT al langere tijd stijgen. Dit komt vooral doordat de oogst in de VS vertraging heeft opgelopen. Daarnaast loopt de export van maïs goed. Hoewel de opbrengst in Nederland fors lager is, pakt de wereldwijde oogst goed uit, zo meldt het IGC

Het IGC verhoogde de verwachting van de wereldwijde maïsoogst dan ook met 10 miljoen ton. Naast een klein plusje voor Oekraïne, liet de VS een fikse plus zien van 6,1 miljoen ton. Andere landen in de Europese Unie werden ook iets naar boven bijgesteld.

Veel vraag naar soja
De notering voor sojabonen op de CBoT steeg (van het laagste niveau in 10 jaar tijd) naar $320 per ton. Dit heeft onder meer te maken met de regen in het middenwesten van de VS. Dit vertraagt de oogst en kan schade aan het gewas veroorzaken.

Uit het rapport van de USDA bleek overigens dat de productiecijfers van soja hoger liggen dan vorig jaar. Daarnaast is de export juist minder goed dan verwacht. Dit komt deels doordat China als koper is weggevallen. Toch zal de stijgende vraag de prijs de komende maanden kunnen ondersteunen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden