Inside Granen & Grondstof

Stijgende prijzen, minder graanexport

25 Juli 2018 - Niels van der Boom

De hoge graanprijs is goed nieuws voor akkerbouwers. Echter, de voerfabrikanten en veehouders zien het liever anders. Die hoge prijs verandert ook de wereldmarkt. Kunnen de landen met dure tarwe nog profiteren van een hoog exportniveau?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tarwecontract op de Matif in Parijs (september) steeg maandag 23 juli door tot een slotkoers van €193 per ton. Echter, dinsdag 24 juli houdt hij halt, waarna het contract rond de €191 per ton noteert. De keerzijde is dat Europese tarwe zich (bij dergelijke prijsniveaus) wereldwijd gezien uit de markt prijst; zeker in combinatie met een nadelige wisselkoers voor de euro.

Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat de Franse tarwe-export voor seizoen 2018/2019 op 34,2 miljoen ton uitkomt. Daar waar dat in seizoen 2017/2018 op 36,6 miljoen ton uitkwam. Hiermee zou seizoen 2018/2019 op het derde laagste seizoen in 10 jaar tijd uitkomen.

Exportmotor
De Russische exportmotor draait ondertussen onverminderd door op volle toeren, met een geschat exportniveau van 3 miljoen ton tarwe (per juli). Dat zou een nieuw record zijn. De vroege en snelle tarweoogst heeft hieraan bijgedragen.

In de Verenigde Staten (VS) is inmiddels 80% van de wintertarwe geoogst en staat 80% van de zomertarwe er goed op. Echter, toch loopt de tarwe-export bijna 45% achter op vorig seizoen. Dit heeft voornamelijk te maken met stevige concurrentie uit andere landen.

Zuid-Amerika
Argentinië oogst dit jaar naar verwachting een recordhoeveelheid van 20 miljoen ton tarwe, waar dat vorig jaar nog 18,2 miljoen ton was. Daarmee kan het land een belangrijke exporteur worden op de wereldmarkt; zeker omdat Australië met een fors lagere oogst rekent.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden