Inside Granen & Grondstof

Hoe vordert de graanoogst in Europa?

24 Juli 2018 - Niels van der Boom

Niet alleen hier in Nederland, maar in heel Europa draaien de maaidorsers op volle toeren. Daar waar doorgaans op veel plekken net begonnen zou worden met de wintergerst, is nu al veel tarwe geoogst. De kwaliteit is gemiddeld goed, maar de opbrengsten zijn zeer wisselend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overal in Europa zijn records gebroken wat betreft het tijdstip van de graanoogst. In het oosten werd eind juni al de eerste gerst geoogst, gevolgd door koolzaad en wintertarwe. In het altijd milde Scandinavië is het ook hoogzomer. De opbrengsten van graan en stro zijn zeer slecht, als gevolg van de ergste droogte in 60 jaar tijd. In Nederland lijkt de graanoogst goed, vooral op kleigronden. Het MARS-rapport voor juli schat de tarweoogst van de EU-28 3,5% lager in, ten opzichte van juni.

Veldbranden in Duitsland
Van de West-Europese landen is Duitsland het zwaarst getroffen door droogte. De eerste verdroogde tarwepercelen gingen in het noordoosten van het land eind juni al door de combine. De kwaliteit is matig. Verder naar het zuiden zijn de opbrengsten iets beneden gemiddeld of normaal te noemen.

In Duitsland is nog niet alle koolzaad binnen en de opbrengsten per deelstaat zijn zeer wisselend (van 1,5 tot maximaal 5 ton per hectare in Beieren). Alle wintergerst is al wel van het land, met opbrengsten die variëren tussen 6 en 8 ton per hectare. Bij veel droogteschade wordt echter ook 3,5 ton per hectare gerapporteerd.

Wat verder opvalt, is het hoge aantal veldbranden in graan- en stoppelpercelen. De risico’s zijn hoog en nemen de komende weken alleen maar toe; 1 vonkje van een steen die het maaibordmes raakt, is voldoende om de boel te ontvlammen. Ook gemorste hete olie is, in combinatie met veel stofontwikkeling, een gevaar.

Opbrengsten liggen op een hoog niveau

Droogte in Engeland treft tarwe
De milde weersomstandigheden zorgen er in het Verenigd Koninkrijk (VK) voor dat de opbrengsten op een hoog niveau liggen. In het oosten van Engeland is het al maanden droog, en dit gebied is de broodmand van het VK. De tarweoogst op kleigrond start daar net, gezien gerst en koolzaad voorrang hebben. De telers zijn gewend om met 10 ton naar huis te gaan, maar dit jaar komt 9 ton eerst. De verdroogde tarwe zit hier zelfs eerder 2 ton per hectare onder. De (brouw)gerst heeft de droogte juist goed doorstaan; kwaliteit en opbrengst zijn prima.

Franse tarweoogst valt niet tegen
Van de grote Europese tarweproducenten heeft Frankrijk op dit moment de beste kaarten. De meest recente schatting van het Franse agrarisch statistiekbureau komt op een gemiddelde oogst van 7,3 ton per hectare, wat 0,6 ton onder het resultaat van vorig jaar is. Echter, het is wel 1,2% boven het meerjarig gemiddelde. Vooral koolzaad levert een mindere opbrengst op en ook de kilo’s gerst vallen tegen. De tarweoogst draait in Midden- en Noord-Frankrijk op volle toeren.

Poolse opbrengst getekend
Gezien de langdurige droogte in Polen zijn de opbrengstcijfers verbazend mild. De schatting is dat er gemiddeld 4,27 ton per hectare wordt geoogst, tegenover 4,9 ton vorig jaar. Het is een min van 13% en een min van 8,7% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. De opbrengstderving van koolzaad ligt (-19%) nog lager.

Ook de andere graansoorten moeten iets inleveren. Recent is de graanoogst door diverse buien gestopt. Onweersbuien brachten flinke hoeveelheden water met zich mee, die voor de kwaliteit juist nu in het nadeel zijn.

Regen in Rusland en Oekraïne
Volgens cijfers van het Russisch ministerie van Landbouw was op 23 juli 7,3 miljoen hectare tarwe geoogst; waar dat vorig jaar 3,9 miljoen hectare was. De gemiddelde hectareopbrengst bedraagt 3,81 ton per hectare, tegenover 4,58 ton vorig jaar. Dat is een verlaging van 17%.

De oogst in het centrale deel van Rusland moet (op grote schaal) nog beginnen. De recente zware regenval (70 à 80 millimeter) zorgt ervoor dat de combines niet aan de slag kunnen. Hierdoor wordt gevreesd voor kwaliteitsverlies en verdere opbrengstverlagingen.

In Oekraïne was op 23 juli 62% van het areaal granen en peulvruchten geoogst. Het gaat om 14,3 miljoen ton wintertarwe, afkomstig van 4,2 miljoen hectare. Bijna 70% van het areaal is geoogst. De hectareopbrengst komt op 3,39 ton per hectare. Van de zomertarwe is 7% gedorst. In de havenstreek Odessa is de graanoogst inmiddels afgerond, meldt het landbouwministerie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden