Nadat de tarwe- en maïsprijzen vorige week een daling lieten zien, lijkt het tij nu gekeerd. Doordat de koers van de euro op het laagste punt in 5 maanden tijd is beland, wordt de granenmarkt ondersteund.
De tarweprijs daalde afgelopen week vanwege de publicatie van het WASDE-rapport. In het rapport wordt uitgegaan van een stijging van de tarweoogst in de Verenigde Staten (VS). Op de Matif in Parijs liet de tarweprijs echter een stijging zien. De oorzaak hiervan is de lage koers van de euro (ten opzichte van de dollar). Dit is goed voor de Europese graanexport.
De tarweprijs profiteerde daarnaast van de berichten over natte omstandigheden in de Russische productiegebieden van zomertarwe. Ondertussen is de tarwe in Nederland, maar ook verder in de Europese Unie (EU), enorm gegroeid. In Nederland is de ziektedruk laag, hoewel er wel melding gemaakt wordt van meer aantasting van gele roest.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs stijgt opnieuw.
Dalende trend van de sojaprijs
De sojabonenmarkt is wisselvallig, maar laat momenteel een dalende trend zien. Woensdag 16 mei eindigde de notering op de CBoT in Chicago lager. Dit onder invloed van bezorgdheid over het lopende handelsgeschil met China, waardoor de vraag vanuit dat land afneemt. De fondsen verkochten daardoor ruim 12.000 contracten sojabonen.
Brazilië wordt in 2018 de grootste sojabonenproducent, althans zo is de verwachting. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurt. De verwachting is dat Brazilië ruim 117 miljoen ton soja gaat oogsten, terwijl de nummer 2 (de VS) 116 miljoen ton gaat oogsten. Brazilië is al de grootste exporteur van soja.
Groei in Brazilië
Er wordt verwacht dat Brazilië haar positie verder zal uitbouwen, omdat het land haar landbouwareaal uitbreidt. Het areaal groeit met 500.000 hectare per jaar, wat een opbrengstverhoging van 2 miljoen ton betekent. Voor het komende seizoen wordt er naar verwachting ruim 35 miljoen hectare geplant in Brazilië.
Ook een groot deel van de maïs in Brazilië is geschaad door de droogte. Er zou zo’n 15% minder geoogst gaan worden. De tweede maïsoogst gaat over 40 dagen van start.