Afgelopen week was er veel aan de hand op de granenmarkt. Zo laat de tarweprijs een sterke stijging zien onder invloed van de verlaagde oogstverwachtingen. Daarbij zijn er ook spanningen rondom soja en staat de maïsprijs op het hoogste niveau in 2 jaar tijd.
De granenmarkt kreeg een impuls van het bericht van FAO (de voedsel en landbouworganisatie). De wereldwijde graanvoorraden zullen naar verwachting namelijk met 20,6 miljoen ton afnemen tot 735 miljoen ton.
Op de CBoT in Chicago stijgt de maïsprijs naar het hoogste niveau in bijna 2 jaar tijd. Ook op de Matif in Parijs beweegt de prijs op een hoog niveau (ruim €167 per ton). Dit heeft te maken met een tegenvallende oogst in Brazilië.
Daarnaast berichtte het International Grains Council (IGC) dat de wereldwijde maïsconsumptie toeneemt, terwijl de productie achterblijft. De voorraden nemen daardoor flink af. Ook is men in de Verenigde Staten (VS) nog maar half zo ver met het zaaien van maïs als volgens het 5-jarig gemiddelde had gemoeten.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De maïsnotering op de CBoT staat op het hoogste niveau sinds 2 jaar.
Tarwenotering stijgt sterk
De tarweprijs blijft ook sterk stijgen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de ongunstige weersomstandigheden in de VS, Australië en Canada. In de Europese Unie (EU) staan de gewassen er over het algemeen goed bij, alleen in de Zwarte Zeeregio zijn er zorgen en wordt de oogst lager ingeschat.
Ook wordt steeds duidelijker dat er komend seizoen vrijwel overal niet zulke hoge opbrengsten als vorig seizoen gehaald worden. Een nieuwe impuls voor de tarweprijs was het bericht van de Food and Agriculture Organization (FAO). De wereldwijde tarweproductie zal naar verwachting in 2018 met 11.3 miljoen ton afnemen tot 746.6 miljoen ton vergeleken met 2017.
Spanning op sojabonenmarkt
De sojabonennoteringen zijn stabiel, maar er is wel veel spanning op de markt. De gesprekken tussen de VS en China hebben nog geen duidelijke uitkomst gegeven. Er wordt beweerd dat China een noodbevel heeft gegeven om meer soja te telen. Daaruit blijkt dat het land geen hoge verwachtingen heeft van de gesprekken met de VS.
Ook wordt de graanprijs in Europa gesteund door de behoorlijk sterk dalende waarde van de euro, ten opzichte van de dollar (op dit moment is €1 ongeveer $1,20).