De granenmarkt is getroffen door de duurste weerramp van 2018. Met name landen als Argentinië en Uruguay worden getroffen door een langdurige periode met droogte, welke al sinds november aanhoudt. Welk effect heeft dit op de granenmarkt?
Het droge weer is een enorme klap voor Argentinië, waar de landbouwsector de motor van de economie is. Verzekeringsmakelaar Aon Benfield geeft aan dat de economische verliezen in die 2 landen al oplopen tot bijna $3,9 miljard, waardoor het nu de duurste weerramp van 2018 is.
De droogte zorgt niet alleen voor opbrengstverlies, maar ook voor kwaliteitsverlies. Dat maakt dat de producten minder opleveren. Ook in de Verenigde Staten (VS) is droogte de oorzaak van de slechte conditie van de wintertarwe en de latere inzaai van zomertarwe.
Stijgende notering
Al met al zorgen de omstandigheden voor een stijging van de tarwenoteringen, ondanks de hoge wereldvoorraden en de niet-verwachte uitbreiding van het tarweareaal in de VS. Dat areaal stijgt volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA met 3% tot 19,2 miljoen hectare, waarvan 13,3 miljoen hectare wintertarwe.
De tarwenotering op de CBoT in Chicago krabbelt langzaam weer op, nadat deze aan het einde van de vorige maand stevig daalde door verwachte regen. De beurs sloot donderdag 5 april op $170,77 per ton. Hoewel de droogte doet vermoeden dat de noteringen iets hoger liggen dan vorig jaar, is de huidige notering vergelijkbaar met de notering van 2016 (in dezelfde periode).
Matif in Parijs
De Matif in Parijs lift mee met de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurzen en sloot donderdag 5 april op €166,75 per ton (notering voor mei). Het is een stijging van €3,75, ten opzichte van de week ervoor. De minder goede granenexport vanuit Europa kreeg een opsteker, omdat Algerije en Egypte forse hoeveelheden maaltarwe kochten.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs volgde de stijging op de Amerikaanse beurs.
Handelsconflict
De maïsnoteringen stegen fors, mede doordat het recente USDA-rapport meldde dat het maïsareaal in de VS volgend seizoen zal afnemen tot 36,1 miljoen hectare (-2%). Wel staat de stijgende lijn van de notering onder druk, wegens de aangekondigde heffing op ethanol door China. Het handelsconflict tussen de VS en China zorgt er ook voor dat de sojabonennoteringen fors schommelen.