De wereldwijde politieke onrust zorgt voor spanningen op de markt voor soja. De aanleiding hiervoor is de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump waarin hij zegt vanaf volgende week importtarieven op staal in te voeren.
Het gaat om importtarieven van 25% (staal) en 10% (aluminium) en deze zouden voor een langere periode gelden. Dit leidt tot onrust, omdat er gedacht wordt aan tegenmaatregelen vanuit de Europese Unie. Daarbij zou ook soja ingezet kunnen worden. In het ergste geval zou dit kunnen leiden tot een handelsoorlog, waarin landen een protectionistisch beleid gaan voeren.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
De melding van Trump heeft tot gevolg dat de prijzen voor sojameel in China flink zijn gestegen. China kan, als ’s werelds grootste soja-importeur, niet zonder de productie van sojabonen uit de Verenigde Staten (VS). Onlangs werd nog gemeld dat de vraag naar sojabonen vanuit China komend jaar zou stijgen. Toch overweegt China om ook importheffingen in te stellen, als tegenmaatregel.
Droogte in Argentinië
Echter, de voornaamste reden voor de prijsrally in sojabonen is nog steeds de droogte in Argentinië. Opnieuw kwam in een rapport naar voren dat de sojaopbrengst wordt verlaagd naar 44 miljoen ton. Dat is 11 miljoen ton minder dan de verwachtingen voorafgaand aan het seizoen. Het betekent dat de wereldwijde sojabonenproductie 3% lager uit zal komen.
De koersen op de beurs in Chicago stegen donderdag 1 maart naar $388,50 per ton, het hoogste niveau in 1 jaar tijd. De notering voor sojameel laat een nog sterkere stijging zien en stijgt naar $434,50 per ton.De noteringen van sojabonen en -meel laten een sterke prijsstijging zien.