Inside: Granen & Grondstof

Week 9: kou domineert tarwemarkt

1 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Het weer is momenteel de belangrijkste factor op de granenmarkt. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen domineert de kou deze week de tarwemarkt. Wat speelt er verder op de tarwemarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het koude weer zorgde de afgelopen periode voor de meeste bewegingen in de granenprijs. De Matif in Parijs bereikte op 26 februari haar hoogste koers (€164,50 per ton), een niveau dat sinds oktober vorig jaar niet meer gehaald is. Toch lijken de gevolgen van de kou voor de Europese wintergewassen mee te vallen, wegens de isolerende werking van de sneeuw.

Ook de CBoT in Chicago sloot 27 februari op ruim $170 per ton. Dit had echter niet te maken met de kou, maar met droogte. Kansas en Oklahoma, provincies waar veel wintertarwe geproduceerd wordt, kregen te maken met lagere kwalificaties voor de tarwecondities. Rabobank verwacht dat de tarweprijzen de komende tijd blijven stijgen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarweprijzen op de Matif en CBoT vertonen een sterke stijging.

Export in Europese Unie
Ondanks dat de tarweproductie dit seizoen 3,3% hoger ligt dan vorig jaar, valt de Europese tarwe-export dit jaar erg laag uit. De Europese Unie (EU) is in seizoen 2017/2018 een netto-exporteur van 5,5 miljoen ton graan, tegenover 13,2 miljoen ton vorig seizoen. Dit heeft onder meer te maken met de aanvoer van goedkope tarwe uit Rusland.

De eerste prognose van de Europese tarweproductie voor het komende seizoen komt uit op 304 miljoen ton, iets minder dan vorig jaar het geval was.

Wereldwijde tarwevoorraden
Uit recente cijfers van het International Grains Council (IGC) blijkt dat de wereldwijde tarwevoorraad op een recordniveau van 254 miljoen ton ligt, wat 14 miljoen ton meer is dan vorig jaar. Wel wordt er voor het eerst in 6 jaar tijd verwacht dat er komend jaar een daling zal zijn. De Europese tarwevoorraad komt momenteel uit op 13 miljoen ton.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Situatie Nederland
De natte herfst van 2017 zorgde ervoor dat er ongeveer 5% minder wintertarwe is uitgezaaid in Nederland. De huidige koude weersomstandigheden worden echter benut voor de inzaai van zomergraan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden