Op de Amerikaanse grondstoffenmarkt voert een duidelijk positief geluid de boventoon. Weersomstandigheden in de zuidelijke 'US Plains' en Zuid-Amerika zorgen ervoor dat soja, maïs en tarwe er allemaal beter voor staan.
Uit cijfers van de US Commodity Futures Trading Commission blijkt dat de Amerikaanse beurshandelaren het minst negatief waren in 8 maanden tijd. Sinds half december waren er niet zoveel net-long posities door hen ingenomen, oftewel: gokken dat de prijzen stijgen. Het aandeel net-short (gokken op prijsverlagingen) voor het maïscontract heeft het laagste aantal sinds half juni bereikt. Voor soja is de markt voor het eerst sinds half december weer bullish.
De reden voor de positieve stemming bij de termijnmarktcontracten van tarwe, maïs en soja zijn de verschillende weersinvloeden. Vooral droogte in Argentinië houdt de gemoederen bezig, wat soja betreft. Dit terwijl Brazilië met overvloedige regenval te kampen heeft. De droogte in de zuidelijke US Plains houdt de tarwemarkt nog steeds bezig.
Net long posities
De handelaren hielden afgelopen week bijna 47.000 net short posities aan voor het zachte rode wintertarwe contract, terwijl dit in de week daarvoor nog ruim 78.000 posities betrof. Voor harde rode wintertarwe, dat in de zuidelijke Plains veel wordt verbouwd, was dat 13.500 net long contracten. Die positie is vergelijkbaar met vorige week, toen de markt omsloeg naar een bullish positie.
In het noordelijk deel van de Midwest wordt aan het begin van week 8 een flink pak sneeuw (en ijs) verwacht. Verder naar het zuiden blijft het echter droog. Argentinië wordt deze week getrakteerd op regen, al valt die plaatselijk en in beperkte mate. De vraag is in hoeverre dit verlichting kan brengen voor de sojagewassen. Brazilië kampt ondertussen nog steeds met een wateroverschot. De granenmarkt blijft daarmee bewegen met de grillen van het weer.
Duurdere Russische tarwe
In Europa bevindt de markt zich in rustig vaarwater. De prijs van Russische tarwe blijft stijgen en bevindt zich momenteel rond de $200 per ton voor tarwe met 12,5% eiwit (FOB). De redenen voor de prijsverhoging is de zwakkere dollar, veel vraag en minder verladingen als gevolg van stormachtig weer.
Verwacht wordt dat de tarwe-export vanuit Rusland over februari 2,3 miljoen ton bedraagt. Een maand eerder was dat nog 2,7 miljoen ton. Analisten schatten in dat de export in maart verder op gang komt, mede door een groter aanbod.