Ook Duitsland getroffen

Veel maïsschade in heel Nederland

18 September 2017 - Wouter Baan

Niets stond een giga maïsoogst dit jaar in de weg. Het hele groeiseizoen verliep volgens het boekje, met planten van wel 3 meter hoog. Ware het niet dat Nederland afgelopen week getroffen werd door een hevige storm. Dit geeft de nodige schade. Ook in Duitsland liggen veel percelen plat.

Dankzij een voorspoedig groeiseizoen rekenen vriend en vijand dit jaar met een zeer hoge opbrengstverwachting van snijmaïs. Een droog voorjaar werd gevolgd door een natte en warme zomer, met een aantal klamme dagen. Kortom: perfect weer voor een tropisch gewas. De diepgewortelde planten schoten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Tot vorige week stond de maïs er uitstekend bij.

Honderden meldingen
Net voordat het kneusseizoen losbarst, staan een aantal boeren nog voor de nodige uitdagingen. Door de straffe wind zijn veel percelen omgewaaid. Bij Jan Schreuder, van agrarisch verzekeringsbedrijf Vereinigte Hagel, zijn inmiddels ongeveer 70 schadegevallen bekend. Volgens Schreuder komen de meldingen uit alle windstreken van Nederland. Een gebiedsaanduiding is niet echt aan te geven. Bij verzekeraar AgriVer zijn meer dan 100 meldingen binnen gekomen.

(Tekst gaat verder onder de tweets)

 
 
 

Wat te doen?
Wat moet je doen als het maïsperceel platligt? De Landwirtschaftskammer uit Nedersaksen heeft een aantal tips voor getroffen boeren. Volgens de kamer zijn de meeste planten op de getroffen percelen in Noord-Duitsland geknakt op een hoogte van 20 tot 50 centimeter.

Dit betekent dat de maïs nog niet helemaal platligt. Angst voor een misoogst is een slechte raadgever. De planten kunnen namelijk alsnog gekneusd worden met een rijonafhankelijke maïsbek. Het gros van de kneusmachines heeft die.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het bepalen van het juiste oogstmoment is cruciaal. De Landwirtschaftskammer laat verder weten dat het belangrijk is om het gewas goed te monitoren. Begint de maïs snel te verkleuren, dan duidt dat op verstoorde sapstroming. In principe is dat een gunstig teken. Wel is het belangrijk om tijdig te kneuzen, anders worden de planten snel 'houtig'.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Kiezen tussen 2 kwaden
Blijven de planten groen, dan is de sapstroming redelijk intact gebleven. In dit geval moet juist niet direct tot kneuzen over worden gegaan. Het droge stofgehalte in de plant is dan nog veel te laag. Dit geef later problemen in de kuil in de vorm van lekwater. Te lang wachten kan echter ook. Zakt de plant verder door en beginnen de kolven de grond te raken, dan moet sowieso gekneusd worden. In dit geval is het kiezen tussen twee kwaden.

In het gunstigste geval zijn de planten alleen boven de kolf geknakt. Dan hoeft niet worden ingegrepen en kan de ‘normale planning’ gehandhaafd blijven. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden