Inside: Granen & Grondstof

Week 37: USDA blijft opbrengsten opschroeven

13 September 2017 - Niels van der Boom

Tot ieders verrassing blijft het Amerikaanse landbouwministerie in de septemberprognose de opbrengsten van met name korrelmaïs en sojabonen naar boven bijschroeven. De boeren en de granenhandel hebben hier echter een heel ander beeld bij. Wanneer de oogst start, wordt hopelijk snel meer duidelijk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het nieuws van hogere opbrengsten doet de Amerikaanse beurzen geen goed. De notering van sojabonen sloot dinsdag 12 september op $346,95 per ton, een verlaging van bijna $4 ten opzichte van de dag ervoor. Maïs moest op de CBoT $2,17 per ton inleveren. De tarwenotering kon, ondanks een mondiale opbrengststijging, wel een plusje maken in Chicago. Het contract sloot dinsdag met een plus van $2,66 op $154,14 per ton.

De oogst moet half september uitsluitsel geven over de opbrengsten

Opbrengsten zeer wisselend
Voor de maïs- en sojamarkt heeft het USDA (het Amerikaanse landbouwministerie) bearish nieuws. De verhogingen kwamen dan ook als een verrassing. De vorige verhogingen in augustus kwamen al als een verrassing. Vorig jaar begon het landbouwministerie half september met het rapporteren van de eerste oogstopbrengsten. Die moeten zeer binnenkort uitsluitsel gaan geven of het USDA nu terecht hun verwachtingen blijft bijstellen. De granenhandel denkt daar namelijk heel anders over. Door het wisselvallige weer is het zeer lastig om de juiste voorspellingen per gebied te maken. De gewassen worden als zeer inconsistent beschreven.

Goed oogstweer verwacht
Het weertype blijft van grote invloed, omdat voor de oogst droog weer vereist is. De verwachtingen zijn dat het voornamelijk droog blijft in de Midwest gedurende de maand september, waardoor de graanoogst vlot kan starten. Lang niet alle gewassen zijn echter voldoende afgerijpt, wat weer een remmend effect heeft.

Lage dollar helpt export
Het USDA verwacht dat de mondiale graanvoorraad voor het vijfde jaar op rij toeneemt, tot een recordeindvoorraad van 263,1 miljoen ton. Nu de oogst op het noordelijk halfrond grotendeels is afgerond, kijkt de markt naar de wereldhandel en de arealen wintertarwe die worden ingezaaid.

Door een gunstige dollarkoers liggen aan het begin van het seizoen de beste exportkansen in het Zwarte Zeegebied en de VS. Rusland is gedurende 2017-2018 een belangrijke speler, zo wordt verwacht. Het USDA verhoogde de opbrengstverwachting van 77,5 naar 81 miljoen ton voor het land.

Europese tarwe te duur
Tarwe die met de euro wordt afgerekend, is relatief duur op de wereldmarkt. Zeker op dit moment. De tarweproductie in de EU is iets verlaagd, van 149,6 naar 148,9 miljoen ton. De eindvoorraad tarwe slinkt naar verwachting. De augustusprognose zette hem op 264,7 miljoen ton tegenover 263,1 miljoen ton deze maand. Die voor maïs neemt toe en soja blijft gelijk.


De notering van sojabonen moest na het WASDE-rapport bijna $4 inleveren. Meer grafieken? Bezoek de database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden