Terwijl overmatige neerslag het Duitse boeren lastig maakt om hun graan te oogsten, hebben de Fransen te maken met een opbrengst die gemiddeld tot goed is. Dat blijkt uit officiële cijfers. De hitte heeft in Frankrijk duidelijk minder huisgehouden dan dat in Duitsland het geval is geweest.
De statistiekdienst van het Franse landbouwministerie, Agreste, rekent met een gemiddelde tarweopbrengst van 7,15 ton per hectare. Dat levert een totaalvolume van 36,78 miljoen ton op, wat 3% boven het 5-jarig gemiddelde is. De Franse tarweoogst is daarmee een derde groter dan na het desastreuze jaar 2016. In de juliprognose van Agreste lag het totale volume nog 567.000 ton lager.
Onzekerheid in Duitsland
In Duitsland is belangenbehartigingsorganisatie DBV nog onzeker over de tarweoogst. Na een zeer droog voorjaar en droge start van de zomer is het nu zeer nat. Welke invloed de regen heeft op de oogst, is nu nog niet duidelijk. Vooralsnog blijft, volgens DBV-voorzitter Joachim Rukwied, het gemiddelde van 7,3 ton per hectare staan. Met 3,2 miljoen hectare is tarwe het belangrijkste graangewas in Duitsland.
Droogte, regen en vorst
Het DBV schat in dat de totale graanoogst op goed 45 miljoen ton uitkomt. Vorig jaar was dat 45,5 miljoen ton. Dat niveau ligt onder het 5-jarig gemiddelde van bijna 48 miljoen ton graan. De vele regenval in juni, en lokale wateroverlast meer recent in juli en augustus, zorgt voor een kwaliteitsvermindering bij tarwe, koolzaad en zomergerst. De wintergerst is aan deze ellende ontsnapt. Bij dit gewas ligt de kilopbrengst lager door de extreme hitte in juni. Koolzaad heeft vooral onder het koude voorjaar geleden, met nachtvorst tot ver in april tijdens de bloeiperiode. DBV schat de opbrengst op 3,6 ton per hectare, tegenover 3,9 ton gemiddeld.
Franse granen presteren beter
Ondanks dat Frankrijk beter door het groeiseizoen is gekomen, spreekt het ministerie in Parijs over een gewone oogst. Naast tarwe maken ook de andere graansoorten een flinke sprong ten opzichte van oogst 2016. Voor harde tarwe komt de opbrengst zelfs 21% hoger uit. Voor gerst is dat 18% en voor haver 20%. Korrelmaïs spant de kroon. Daar wordt 24% meer opbrengst van verwacht. Koolzaad brengt 10% meer op.
Ook snijmaïs presteert in Frankrijk duidelijk beter, al is het verschil met 2016 wel minder groot. Agreste gaat uit van 10% meer opbrengst. Goed voor 1,6 miljoen ton extra maïs in de kuil.