Oogst historisch vroeg

Eerste tarwe in zuidwesten geoogst

10 Juli 2017 - Niels van der Boom

CZAV heeft op 9 juli de eerste wintertarwe van oogst 2017 ontvangen. Niet eerder startte de tarweoogst zo vroeg in Nederland. Het ging om een perceel Premio wintertarwe in West-Brabant. Naar verwachting start over 2 weken de hoofdoogst.

De ontvangen tarwe had een vochtpercentage van 15% of minder en een hectolitergewicht van 80. Het perceel lichte grond is in de laatste week van september gezaaid met het vroege ras Premio. De opbrengst bedraagt ruim 9 ton per hectare, zo meldt CZAV in een persbericht.

Hoofdoogst start over 2 weken
Er zijn meer akkerbouwers in het zuidwesten die in de startblokken staan. De coöperatie verwacht echter pas over 10 tot 14 dagen dat de oogst van start kan gaan. Dan is de tarwe helemaal rijp. Zelfs over 2 weken kunnen we nog steeds van een zeer vroege oogst spreken. Voorlopig gooit regen wat roet in het eten voor de graanoogst aan het begin van deze week.

9

ton/ha

bracht de eerste wintertarwe op

Gerstoogst bijna klaar
Ook de oogst van wintergerst startte vroeg. Op 20 juni ontving CZAV de eerste wintergerst. Door het zomerweer is de afrijping vlot verlopen en is onder goede omstandigheden geoogst. Daarbij merkt de collecteur wel op dat ook partijen met hoge vochtgehaltes zijn binnengebracht. Dat werd veroorzaakt door groene, niet rijpe, korrels. Op een enkel perceel na is alle gerst geoogst, met gemiddeld goede resultaten. Het vochtpercentage komt uit op 15% en het hectolitergewicht boven de 64. De bandbreedte van opbrengsten is groot. Telers melden 10 ton per hectare, maar 6 ton doet ook mee. Door gebrek aan vocht is het gewas hier noodrijp geworden.

Landelijk grote verschillen
Terwijl in het zuidwesten de eerste tarwe wordt binnengebracht, en de gerst nagenoeg klaar is, ligt de situatie in Noord-Nederland er anders bij. Dat wijzen foto’s van twitteraars uit. Daar is de gerstoogst pas net begonnen en is de tarwe op plekken nog preigroen.

Over de grenzen
Ook in Duitsland zijn akkerbouwers wintertarwe aan het dorsen, zo toont Twitter. In Frankrijk is de oogst al langer gaande. Zware buien zorgen daar lokaal voor wateroverlast. In Groot-Brittannië zijn akkerbouwers nog vooral wintergerst en koolzaad aan het combinen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden