De oogst van graan en koolzaad in Oost-Europa komt langzaam op gang. Daarmee blijven de cijfers achter op vorig jaar. Eerste indicaties voor de opbrengst zijn goed. Regen gooit roet in het eten, maar geeft zomergranen, maïs en zonnebloemen wel verlichting. Ook Oekraïne krijgt eindelijk een beetje verlichting.
Volgens Russische overheidscijfers was tot het einde van afgelopen week in totaal 933.000 hectare graan geoogst. Goed voor 4,1 miljoen ton, waarmee de opbrengst op 4,44 ton per hectare uitkomt. Een jaar eerder was op hetzelfde punt al 2,2 miljoen hectare geoogst. De opbrengsten lagen met 4,32 ton per hectare iets lager. De oogst van koolzaad is ook van start, net als die van vroege aardappelen. Inmiddels is 30.500 ton gerooid. Goed voor een gemiddelde van 22,26 ton per hectare.
Ban tot 2020
Afgelopen week was Rusland ook in het nieuws toen het de ban op agrarische producten wederom verlengde. Volgens landbouwminister Alexander Tkachev blijft de boycot tot tenminste 2020 van kracht op goederen afkomstig uit de Europese Unie, maar onder andere ook uit Canada, de VS en Australië.
Vooral tarwe en gerst in Oekraïne
In Oekraïne was tot eind vorige week 683.000 hectare graan geoogst, met een gemiddelde opbrengst van 3,10 ton per hectare. Vooral gerst is geoogst, gevolgd door tarwe. Van 196.000 hectare tarwe kwam gemiddeld 3,14 ton per hectare. Andere gewassen waar de oogst van gaande is zijn erwten en koolzaad.
Regen en hitte
Het midden en zuiden van Oekraïne is nog steeds erg droog. Afgelopen week viel tussen de 10 en 20 mm, waardoor enige verlichting werd gebracht. Andere delen kregen meer regen. Tot 40 mm in totaal. De lange termijnverwachting blijft echter een percentage neerslag aangeven dat 50% onder het gemiddelde ligt in belangrijke teeltgebieden. Daarnaast blijft de temperatuur tussen de 33 en 36 graden schommelen, waardoor de regen snel verdampt. In Rusland hebben voorjaarsgranen en andere gewassen het beter voor elkaar. Daar viel 100 tot 200 procent van de normale neerslaghoeveelheid, als gevolg van onweersbuien.