Winterweer op het gehele Europese continent heeft de temperatuur flink doen dalen echter, tot schade aan wintergraan heeft dat nog niet geleidt. Toch wordt vooral in de oostelijke regio voor vorstschade gevreesd. Het sneeuwdek is niet overal afdoende. De opbrengstverwachting voor tarwe wordt daarmee licht naar beneden bijgesteld.
Nadelige gevolgen zijn volgens de laatste gewasmonitoring van de Europese Commissie minimaal gebleven tijdens de koude periode die januari in zijn griep hield. Dat blijkt uit de meest recente data. De graangewassen waren nipt op tijd afgehard, waardoor voor grote schade niet wordt gevreesd. Daarmee wijkt de boodschap iets af van het ‘Strategy Grains Report’ van half januari. In die prognose werd de Europese oogst van tarwe verlaagd, van 145 naar 143,8 miljoen ton.
Voor het westen van Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken wordt nog wel wat vorstschade verwacht. Graangewassen in deze gebieden zijn minder afgehard. Daarvoor moet de temperatuur wel wederom onder nul zakken. Tot eind januari verwacht de Commissie nog vorst, maar zonder grote impact. Kijkend naar een prognose voor de komende drie maanden – voor zover dat reëel is – wordt een warmer dan gemiddelde tendens verwacht.
Over de situatie in Oekraïne valt als enige te twisten. In het rapport staat dat er in bijna alle gebieden voldoende sneeuw is gevallen en de gewassen zijn afgehard echter, satellietbeelden laten zien dat in het zuiden van het land wijdverspreide dooi aanwezig is, waardoor de sneeuw bijna volledig is verdwenen. De temperatuur daalt ’s nachts tot -22 graden Celsius, waardoor zeker schade op kan treden. Centraal-Oekraïne en Rusland zijn op een sneeuwdek van 5 tot 60 centimeter getrakteerd. Rond de zuidelijke Russische stad Krasnodar is echter ook nauwelijks sneeuw te vinden. Maar, met temperaturen tot -10 is er weinig vrees voor uitwintering.
In Duitsland, Polen en de Balkan is een sneeuwdek te vinden tussen de 2 en 20 centimeter. Gewassen zijn er in winterrust. Ten noorden van de Donau vallei ligt er echter nauwelijks sneeuw, maar daalde de temperatuur wel fors. Een koud weertype in Noord- en Centraal-Europa resulteert in onbestendig weer rond de Middellandse Zee. Hierdoor is recent in Spanje en Griekenland 25 tot 130 millimeter gevallen, waardoor landbouwgewassen forse schade oplopen.
Ook het USDA past cijfers over graangewassen in de VS aan. Koude en droge omstandigheden gedurende december hebben effect gehad op tarwegewassen die op de US Plains groeien. Tarwestaat Oklahoma kent maar 25 procent van de gewassen in goede of excellente staat. Vorig jaar was dat in dezelfde periode bijna 75 procent. Vooral vorige week maakte de tarwemarkt in Chicago daarom een kleine rally door, al zal de vrees voor Trump groter zijn dan die voor uitwintering.
De Matif in Parijs blijft uiterst stabiel notering op 170 euro. Onbeïnvloedt door perikelen rond het winterweer. Dat heeft wellicht alles te maken met Franse exportcijfers. Voor zachte tarwe de laagste sinds 1999. Ten opzichte van vorig jaar is het exportvolume met ruim 30 procent afgenomen. De export naar landen buiten de EU nam met 40 procent af, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. FranceAgriMer zet de 2016-17 tarwe-export op 4,7 miljoen ton, tegenover 8 miljoen ton vorig seizoen. Dat heeft het land te danken aan de slechtste oogst in dertig jaar tijd. Overtollige opbrengsten uit 2015 hebben weinig voor het exportvolume gedaan.
De CBoT laat haar koers bewegen en reageert in week 3 met een lichte opwaarts beweging. In Parijs is het verloop zeer standvast.